“Υπάρχουν παιδιά που τα βλέπουμε όταν είναι δύο ετών και μετά τα ξαναβλέπουμε όταν είναι τεσσάρων”. Με αυτά τα λόγια, γιατρός επιμελήτρια παιδοχειρουργικής στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” περιγράφει στο TheTOC την κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία και τις τεράστιες λίστες αναμονής.
Η λίστα των χειρουργείων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας. Υπάρχουν περιστατικά παιδιών στα οποία η κλινική εκτίμηση της κατάστασης τους έγινε το καλοκαίρι του 2019 και ακόμη δεν έχει αναρτηθεί η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης. Στην ουρολογική κλινική (ΜΗΝ- Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας) υπάρχει ένα περιστατικό για διακοπή επικοινωνίας υδροκήλης από το Νοέμβριο του 2018.
Στην εν λόγω λίστα υπάρχουν όλες οι κλινικές: η Α΄χειρουργική κλινική, η Α΄ χειρουργική ΜΗΝ, η Β΄ χειρουργική κλινική, η Β΄ χειρουργική κλινική ΜΗΝ, η πλαστική χειρουργική κλινική, η πλαστική χειρουργική κλινική των σχιστίων, η πλαστική χειρουργική ΜΗΝ, η οφθαλμολογική, η ουρολογική, η ουρολογική ΜΗΝ, η ΩΡΛ, η Α΄ και Β΄ορθοπεδική κλινική και οι αντίστοιχες ΜΗΝ, το γαστρεντερολογικό τμήμα, το αιμοδυναμικό, το οδοντιατρικό, η Α΄ και Β΄χειρουργική θώρακα, το σηπτικό- ηπατολογικό, και η νευροχειρουργική κλινική.
Τα περιστατικά που έχουν λάβει ημερομηνία χειρουργικής επέμβασης είναι ελάχιστα σε κάθε κλινική.
Όπως σημειώνουν γιατροί του νοσοκομείου, καθημερινά διατίθενται κατά μέσο όρο 2-3 χειρουργικά τραπέζια για τακτικά χειρουργεία, τα οποία όμως απευθύνονται σε όλες τις κλινικές. Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο διενεργούνται πέρι τα σαράντα τακτικά χειρουργεία το μήνα.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τη λίστα των 3.000 χειρουργείων στο Αγία Σοφία έγινε εκκαθάριση και έμειναν 2.000 παιδιά σε αναμονή.
Στο νοσοκομείο, εξηγούν οι γιατροί, δεν γίνονται μόνο τα τακτικά χειρουργεία. Υπάρχουν ογκολογικοί ασθενείς που μπαίνουν στα επείγοντα περιστατικά όπως είναι αναμενόμενο, για παράδειγμα παιδιά με οξεία λεμφογενή λευχαιμία, στα οποία πρέπει να τοποθετηθεί καθετήρας, αλλά και έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στις εφημερίες (για παράδειγμα περιστατικά συστροφής όρχεων).
Στο νοσοκομείο “Αγία Σοφία” σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πραγματοποιούνται επίσης κάθε μήνα 4 με 5 ογκολογικά χειρουργεία. Και οι δύο λίστες, με τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και τα προγραμματισμένα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου είναι επίσης αναρτημένα στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου.
“Τα χειρουργεία υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, δεν μπορούν εξαιτίας των μεγάλων κενών να είναι σε πλήρη ανάπτυξη”, αναφέρουν εργαζόμενοι στο TheTOC.
Συμπληρώνουν ακόμη πως ακόμη και στους θαλάμους, λόγω του πρωτοκόλλου για τον κορονοϊό, αντί για έξι παιδιά νοσηλεύονται τέσσερα στον καθένα. Σημειώνεται πως το “Αγία Σοφία” αριθμεί περίπου 700 κλίνες και έχει τη διπλάσια σε μέγεθος μονάδα νεογνών σε σύγκριση με το “Αγλαΐα Κυριακού”.
Ανέλαβαν τρεις αναισθησιολόγοι
Τον Σεπτέμβριο η λίστα αναμονής στο “Αγία Σοφία” έφτανε τα 2.925 παιδιά.
Πριν λίγες ημέρες διορίστηκαν στο “Αγία Σοφία” τρεις νέοι αναισθησιολόγοι, οι οποίοι κατέλαβαν τις θέσεις τριών συναδέλφων τους, που βγαίνουν σε σύνταξη την επόμενη χρονιά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό όμως είναι μεγάλες, όταν σε κάθε εφημερία εξετάζονται 800 παιδιά και γίνονται 80 – 100 εισαγωγές.
Όπως είχε μεταδώσει επίσης μέσα στην εβδομάδα το TheTOC, οι εργαζόμενοι μιλούν για μεγάλα κενά σε βασικά τμήματα του νοσοκομείου, την ώρα που οι παιδικές ιώσεις και ειδικά το κύμα γρίπης πιέζει ήδη τις παιδιατρικές υγειονομικές δομές, ενώ στις εφημερίες η προσέλευση είναι τεράστια. Οι εργαζόμενοι λένε μάλιστα πως υπάρχουν τμήματα που απειλούνται άμεσα με κλείσιμο.
Τι απαντά το υπουργείο Υγείας
Για τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών σε παιδιατρικά νοσοκομεία που δημιουργούν μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας την ΕΡΤ, υποστήριξε ότι σιγά σιγά παίρνουν θέση στα νοσοκομεία οι αναισθησιολόγοι, ενώ ορισμένα χειρουργεία θα μεταφερθούν σε άλλες κλινικές.
“Προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά. Κάνουμε έναν νέο σχεδιασμό”, είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν κενά ή θα μεταφερθούν περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς να πληρώνει ο πολίτης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός για τον περιορισμό της λίστας”, συμπλήρωσε ο υπουργός.
“Η λίστα πάντοτε υπήρχε απλώς πλέον έχουμε την επιδείνωση γιατί δεν είχαμε τα χειρουργεία λόγω της πανδημίας”, συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης. Αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία Παίδων υποστήριξε ότι οι θέσεις βγήκαν και καλύφθηκαν οι θέσεις των αναισθησιολόγων.