Πολλά ακούγονται γύρω από το θέμα, με αποτέλεσμα αρκετοί μύθοι να έχουν μεταφερθεί από στόμα σε στόμα μέχρι τη δική μας γενιά. Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα; Οι Laura Riley και Dena Goffman, γυναικολόγοι από τη Νέα Υόρκη και διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα τους απαντούν και απορρίπτουν κάθε παρανόηση που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από τον θηλασμό.
1. Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που σου βγαίνει φυσικά
Όπως προαναφέρθηκε, δεν συμβαίνει για όλες τις γυναίκες, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες νέες μαμάδες δεν καταφέρνουν να θηλάσουν. Για εκείνες, λοιπόν, που έχουν τη δυνατότητα, δεν σημαίνει πως είναι κάτι που θα τους βγει φυσικά. Όσα και να διαβάσεις για τη διαδικασία και ό,τι κι αν έχεις μάθει σε σχετική εκπαίδευση, όταν θα χρειαστεί να τα βάλεις σε εφαρμογή, θα νιώσεις πως δεν ξέρεις τίποτα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που χρειάζεται υπομονή. Δεν γίνεται διά μαγείας, καθώς πρέπει στην αρχή να περάσει μία περίοδος προσαρμογής. Θυμήσου πως ακόμα κι αν εσύ είσαι υπεύθυνη για το φαγητό του μωρού σου, αυτό δεν σημαίνει πως ο σύζυγός σου ή μητέρα σου δεν μπορούν να σε βοηθήσουν αυτό. Όσο εσύ ξεκουράζεσαι, οι “βοηθοί” σου μπορούν να ασχοληθούν με τη χώνεψη και την αλλαγή της πάνας. Έτσι, δεν θα νιώθεις μόνη σου σε αυτό και θα αισθανθείς πως ένα μεγάλο βάρος θα φύγει από τους ώμους σου.
2. Ο θηλασμός πονάει
Αν και η Riley και η Goffman αναφέρουν πως δεν είναι μία διαδικασία που είναι επώδυνη, στην αρχή ενδέχεται να νιώθεις άβολα. Μέχρι το μωρό να βρει τη σωστή θέση και να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, υπάρχει περίπτωση να μη νιώθεις όμορφα. Σίγουρα, όμως, η αίσθηση του πόνου δεν πρέπει να συνεχίσει για εβδομάδες, κάτι που οφείλεις να αναφέρεις στον γιατρό σου, αν συμβαίνει.
3. Ο θηλασμός σε βοηθάει να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης
Όσο κι αν μοιάζει σαν μύθος, δεν αποτελεί μία εντελώς ψευδής άποψη. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, θα χρειαστεί να λάβεις περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να χάνουν μέχρι και 800 θερμίδες την ημέρα χάρη στον θηλασμό. Συνεπώς, ναι πράγματι ο θηλασμός μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κάποια κιλά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαθούν όλα. Μπορεί να περάσουν 4-6 μήνες μέχρι να επιστρέψεις στα φυσιολογικά σου επίπεδα και αυτό είναι οκ.
4. Απαγορεύεται ο θηλασμός όταν είσαι άρρωστη
Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Goffman, υπάρχουν λίγες περιπτώσεις στις οποίες ο γιατρός σου θα σου απαγορεύσει να μη θηλάσεις. Μία απλή ίωση δεν αποτελεί απαγορευτική για τον θηλασμό. Αντίθετα, τα αντισώματα που ο οργανισμός σου παράγει, θα περάσουν μέσω του θηλασμού στο μωρό σου, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί από την ίδια ίωση, γιατί θα είναι προστατευμένο. Πάντα, φυσικά θα πρέπει να είσαι σε επικοινωνία με τον γιατρό σου, ο οποίος θα κρίνει ποια είναι η στιγμή που δεν θα πρέπει να θηλάσεις το μωρό σου.
5. Ο θηλασμός κάνει το μωρό σου να προσκολλάται σε σένα και να είναι εξαρτημένο
Το ότι εσύ είσαι η κύρια “πηγή” του φαγητού του, δεν σημαίνει πως σε κάνει περισσότερο απαραίτητη πέραν της ανάγκης του. Είναι απλά κάτι που συμβαίνει με αυτό τον τρόπο, το να είσαι εκείνη που παρέχει το φαγητό του. Πιο αναλυτικά, το μωρό σου σε χρειάζεται για το φαγητό, αλλά όχι για κάτι παραπάνω, το οποίο συμβαίνει εξαιτίας του θηλασμού. Αν θέλεις να βγάλεις από το μυαλό σου την ιδέα, η χρήση του θηλάστρου είναι ιδανική σε αυτή τη φάση, ώστε να δώσεις με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στον σύντροφό σου να εμπλακεί με το ζήτημα του φαγητού, ταΐζοντάς το μωρό σας με το μπιμπερό.
6. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δεν μένεις έγκυος
Ίσως όποια γυναίκα πίστευε πως αυτό ισχύει, έμεινε μετά από λίγο καιρό έγκυος. Σύμφωνα με τις ειδικούς, την πρώτη φάση του θηλασμού πράγματι δεν έχεις περίοδο, ούτε ωορρηξία. Ωστόσο, δεν μπορείς να προβλέψεις πότε θα επιστρέψουν, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιη η έκβαση, αν έχεις σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Ένα είναι απόλυτα σίγουρο ότι ο θηλασμός δεν αποτελεί μέθοδος αντισύλληψης.