Μηνιγγίτιδα Β: Η ανάγκη για τον εμβολιασμό των παιδιών μας είναι πλέον μεγαλύτερη από ποτέ

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σπάνια αλλά «ύπουλη» νόσος. Είναι γεγονός ότι τα κρούσματα της μηνιγγίτιδα Β μειώθηκαν κατά την πανδημία λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και λόγω της προστασίας του πληθυσμού από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, ο κίνδυνος επανεμφάνισης παραμένει υπαρκτός, ειδικά έπειτα από το εμβολιαστικό κενό που δημιουργήθηκε εξ’ αιτίας της πανδημίας από το πρώτο lockdown του 2020. Δυστυχώς, όπως ήδη έχει διαπιστωθεί, το ίδιο έχει συμβεί και για άλλα «ξεχασμένα» λοιμώδη νοσήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την παραπάνω πρόβλεψη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 στην Ελλάδα εντοπίστηκε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί κάτω των 5 ετών.

Το συγκεκριμένο κρούσμα, καθώς και κάποια κρούσματα μέσα στο 2021 εμφανίστηκαν ενώ τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό (μάσκες στα σχολεία, σε εξωτερικούς/εσωτερικούς χώρους κλπ.

Γιατί η ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών για την μηνιγγίτιδα Β είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ

Επομένως, εύλογα έχει δημιουργηθεί ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι φέτος από τη στιγμή που τα σχολεία και οι περισσότερες δραστηριότητες είναι ανοιχτές χωρίς μέτρα προφύλαξης. Μήπως ο μέχρι τώρα σπάνιος κίνδυνος εμφανιστεί ξανά μπροστά μας; Τρανό παράδειγμα αποτελούν και κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και πιο πρόσφατα η Αγγλία, στις οποίες μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Το παραπάνω γεγονός αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, εάν σκεφτούμε τι είχε επισημανθεί το 2021 από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και τον καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλο:

«Η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε κατά κόρον και τον εμβολιασμό έναντι μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο υπήρχε μία εμβολιαστική κάλυψη που άγγιζε το 40% πριν την πανδημία. Δυστυχώς όμως, μαζί με όλα αυτά που επηρέασε η πανδημία, επηρέασε και το κομμάτι των εμβολιασμών και οδήγησε στη δημιουργία ενός «εμβολιαστικού κενού», ειδικά για τη μηνιγγίτιδα Β».

Γίνεται λοιπόν προφανές και σαφές σε όλους ότι, λόγω του εμβολιαστικού κενού που έχει δημιουργηθεί, τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα έναντι αρκετών νοσημάτων και ειδικά έναντι της μηνιγγίτιδας Β. Έτσι, κρίνεται απαραίτητο όλοι οι γονείς και φροντιστές, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, να επισκεφθούμε τον παιδίατρό μας και να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας έχει εμβολιαστεί έναντι της νόσου. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στον εμβολιασμό τους μιας και η συγκεκριμένη νόσος δεν χωρά αναβολές, εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο μέσα σε ένα 24ωρο.

Λίγα λόγια για τη μηνιγγίτιδα Β:

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Ποιοι κινδυνεύουν από τη συγκεκριμένη νόσο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Ειδικά τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες οι οποίοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Μετάδοση της νόσου

Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο εγκαθίσταται στη μύτη και το λαιμό και μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει εύκολα μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων όπως:

• Βήχας

• Φτέρνισμα

• Φιλί

Περίπου 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει σε άλλους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας Β;

Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Υψηλό πυρετό

• Πονοκέφαλο

• Αυχενική δυσκαμψία

• Εμετό

• Φωτοφοβία

• Σύγχυση

• Αιμορραγικό εξάνθημα

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι πολλές φορές δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Η σημασία της πρόληψης και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη Μηνιγγίτιδα Β

Όπως ήδη είναι ευρέως γνωστό η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση.

Κατά συνέπεια όλοι οι γονείς θα πρέπει να επισκεφτούμε τον παιδίατρό μας να ενημερωθούμε αναλυτικά για τη νόσο και να προχωρήσουμε στον έγκαιρο εμβολιασμό, προκειμένου να προστατεύσουμε πλήρως τα παιδιά μας ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β και συνέπειές της.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ουσιαστική πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες και μάλιστα πολλές φορές από τα ενήλικα μέλη της οικογένειας που φέρουν το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο εμβολιασμός κατά των υπολοίπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Συνοψίζοντας, ως γονείς οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Ας ενημερωθούμε όλοι οι γονείς από τον παιδίατρό μας για τη μηνιγγίτιδα Β και τον τρόπο πρόληψης, ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια όσο γίνεται πιο ασφαλή ζωή – στο μέτρο φυσικά που περνάει από το χέρι μας.

Ας μην το αναβάλλουμε άλλο!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network