Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένα νέο φάρμακο, το μονοκλωνικό αντίσωμα dupilumab, είναι «άκρως αποτελεσματικό» για τη μείωση των συμπτωμάτων του σοβαρού παιδικού εκζέματος, κυρίως της τρομερής φαγούρας που αυτό προκαλεί.
Η πρώτη μεγάλης κλίμακας διπλά «τυφλή» τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά που έκαναν τη νέα θεραπεία εμφάνισαν μί σημαντική μείωση κατά τουλάχιστον 75% στο έκζεμα και στη φαγούρα του. Αρκετά παιδιά κατάφεραν για πρώτη φορά να κοιμηθούν κανονικά το βράδυ και οι γονείς είδαν τα παιδιά τους να μπορούν να ζήσουν ξανά μί φυσιολογική ζωή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Δερματολογίας Έιμι Πάλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», πραγματοποίησαν την κλινική δοκιμή σε 31 ιατρικά κέντρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής σε παιδιά έξι μηνών έως πέντε ετών με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα. Η χορήγηση του φαρμάκου έγινε κάθε τέσσερις εβδομάδες και η θεραπεία διήρκησε 16 εβδομάδες. Ήταν η πρώτη δοκιμή -γενικότερα- ενός μονοκλωνικού αντισώματος -αντί για ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου- σε οποιαδήποτε δερματική πάθηση.
Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ερυθρό και ξηρό δέρμα, που συχνά βγάζει υγρό και προκαλεί έντονη φαγούρα, με αποτέλεσμα να μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών και των γονιών τους. Όταν η φαγούρα είναι μεγάλη, οδηγεί σε διαταραχή του ύπνου (κατά μέσο όρο απώλεια του ύπνου μίας ολόκληρης νύχτας ανά εβδομάδα) και σε μειωμένη νευρογνωστική ανάπτυξη.
Εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των παιδιών έως έξι ετών (το 19%) έχουν κάποιο έκζεμα, το οποίο συνήθως (στο 85% έως 90% των περιπτώσεων) εμφανίζεται κατά την πρώτη πενταετία της ζωής. Αν και το ήμισυ έως τα δύο τρίτα των παιδιών έχουν ήπια συμπτώματα, που μπορούν να ανακουφιστούν με κρέμες με στεροειδή και με προϊόντα ενυδάτωσης, τα υπόλοιπα παιδιά έχουν μέτριο έως σοβαρό έκζεμα και απαιτούν πιο επιθετική θεραπεία, όπως στεροειδή από το στόμα, τα οποία όμως σχετίζονται με πολλές παρενέργειες, γι’ αυτό αποφεύγεται η χρήση τους σε παιδιά.
«Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που ξύνονται συνεχώς, ξυπνούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα και έχουν περιορισμένη ικανότητα να κάνουν ό,τι κάνουν τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους, μπορούν πλέον να εμφανίσουν βελτίωση σε βαθμό που να κοιμούνται όλη τη νύχτα, να αλλάζουν την προσωπικότητά τους και να έχουν πια μία κανονική ζωή. Το νέο φάρμακο θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών που υποφέρουν τρομερά από αυτήν τη νόσο. Η ποιότητα ζωής στο σοβαρό έκζεμα είναι ανάλογη με εκείνη πολλών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών», δήλωσε η δρ Πάλερ.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το φάρμακο έχει «εντυπωσιακό προφίλ ασφαλείας» και δεν χρειάζεται εργαστηριακά τεστ πριν την έναρξη χορήγησής του. Ακόμη, το αντίσωμα dupilumab -που έχει αναπτυχθεί από κοινού από τις εταιρείες Regeneron και Sanofi- έχει φανεί αποτελεσματικό στη θεραπεία του άσθματος και των γαστρεντερικών συμπτωμάτων της αλλεργίας, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει σχετική έγκριση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ