Θυμάσαι τότε που το παιδί σου ήθελε να είναι συνέχεια κολλημένο πάνω σου, ενώ σε κάθε δωμάτιο η μόνη λέξη που φώναζε ήταν «μαμά». Τα χρόνια πέρασαν και οι συνήθειες άλλαξαν. Η εφηβεία εισήλθε απότομα στις ζωές σας και εσύ ακόμα δυσκολεύεσαι να συνηθίσεις τη νέα τάξη πραγμάτων. Η κακή διάθεση, τα νεύρα και η ασυνεννοησία μπαίνουν στο πρόγραμμα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το παιδί σου έχει σταματήσει να σε αγαπάει. Άλλωστε, οι παρακάτω ενδείξεις θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν το παιδί σου παραμένει συνδεδεμένο μαζί σου.
Εκμυστηρεύεται το πρόβλημά του
Δεν είναι αρκετά σύνηθες η επικοινωνία που είχες με το παιδί σου στην παιδική του ηλικία να εξακολουθεί να ισχύει και στην εφηβεία. Παρόλα αυτά, όσο κι αν οι συνήθειες αλλάζουν, όπως και οι παρέες του, το ότι όταν θα εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία, πάντα θα επιστρέφει σε σένα, είναι πολύ θετικό.
Όπως εξηγεί η οικογενειακή σύμβουλος, Kristene Geering:
«Είναι δύσκολο να ισορροπήσεις το πόση βοήθεια μπορείς να δώσεις αυτή την περίοδο. Όμως ένας καλός κανόνας που οφείλεις να έχεις υπόψη σου είναι πως ο ρόλος σου ως προς το να παρηγορείς το παιδί σου, δεν αλλάζει. Δεν μπορείς να επιδιορθώσεις τα πάντα, ούτε πρέπει να προσπαθήσεις να το κάνεις. Ωστόσο μπορείς να είσαι το ασφαλές καταφύγιο. Σε αυτό που το παιδί σου θα επιστρέψει για να αναχωρήσει ξανά και ξανά».
Δείχνει τα πραγματικά του συναισθήματα
Η δασκάλα στο σχολείο επαινεί το παιδί σου για το πόσο καλά φέρεται και το πόσο τρυφερό είναι, ενώ την ίδια στιγμή εσύ αναρωτιέσαι:
«Μιλάμε για το ίδιο παιδί;».
Ναι, μπορεί στο σπίτι να μην μπορεί να συγκρατήσει τον θυμό του ή τη στεναχώρια του. Ωστόσο, αυτό δείχνει πως νιώθει πως βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον και μπορεί να δείξει την ευάλωτη πλευρά του, όπως υπογραμμίζει η δρ. Elanna Yalow, που εξειδικεύεται στην εκπαιδευτική ψυχολογία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr