Τελικά είμαστε όσο νιώθουμε! Μία νέα έρευνα επιβεβαιώνει το εύστοχο ρητό

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας απέδειξαν πως άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι, είναι πιο υγιείς.

Τελικά το κλειδί για τη μακροζωία είναι να αισθανόμαστε νέοι, παρά την πραγματική μας ηλικία. Σύμφωνα με μία έρευνα, το ρητό “είμαι όσο αισθάνομαι” επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματά της, που απέδειξαν πως άνθρωποι που νιώθουν νεότεροι, είναι πιο υγιείς και πιο ανθεκτικοί ψυχολογικά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ και μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Gerontology, το να αισθάνεσαι νέος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς αποκατάστασης από ιατρικές παθήσεις, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Αυτό απέδειξε η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 194 ενήλικες ασθενείς ηλικίας 73-84 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση από οστεοπορωτικά κατάγματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάφορες εγκαταστάσεις στο Ισραήλ. Καθ’όλη τη διάρκεια, οι ασθενείς περνούσαν από συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως ποια είναι η υποκειμενική τους ηλικία (πόσο ετών νιώθουν), τα συναισθήματά τους και οι εμπειρίες τους.

Παράλληλα, το επίπεδο της λειτουργικότητας εκτιμήθηκε από το προσωπικό κατά την εισαγωγή τους αλλά και της εξέλιξής τους λίγο πριν φύγουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ασθενείς που αισθάνονταν νεότεροι (είχαν μικρότερη υποκειμενική ηλικία) κατά την εισαγωγή τους στις εγκαταστάσεις εμφάνισαν καλύτερη λειτουργική ανεξαρτησία κατά την έξοδο από το νοσοκομείο περίπου ένα μήνα αργότερα. Η ευεργετική επίδραση της αίσθησης νεότερης ηλικίας διαπιστώθηκε τόσο για τους ασθενείς που αποκαταστάθηκαν από οστεοπορωτικά κατάγματα (κυρίως λόγω πτώσεων) όσο και για εκείνους που αποκαταστάθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκείνοι που αισθάνονταν νεότεροι, κατάφεραν να κατορθώσουν καλύτερη αποκατάσταση, δεδομένου ότι ήταν πιο αισιόδοξοι ότι θα αποκτούσαν ξανά τις λειτουργικές τους ικανότητες.

“Επιβεβαιώθηκε η επίδραση της υποκειμενικής ηλικίας κατά την εισαγωγή στη λειτουργική ανεξαρτησία κατά το εξιτήριο”, εξήγησε ο καθηγητής Amit Shrira, από το Πρόγραμμα Γεροντολογίας του Τμήματος Διεπιστημονικών Κοινωνικών Επιστημών, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με τον καθηγητή Ehud Bodner, επίσης από το Τμήμα Διεπιστημονικών Κοινωνικών Επιστημών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network