Όταν ακούμε αυτήν τη λέξη μάς προκαλείται ένα αρνητικό συναίσθημα, ενώ δεν χρειάζεται.
Από τη Μαλού Λαρσινού, health & wellness lifestyle coach και συνιδρύτρια του namatribe.gr (@maloularsinou).
Το κεφάλαιο “στρες”
Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας όταν αυτός έρχεται αντιμέτωπος με κάτι νέο ή και απαιτητικό. Προκαλεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, οι οποίες μας επιτρέπουν να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι το στρες πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας έως ένα σημείο και αυτό γιατί μας κάνει καλό.
Το χρόνιο στρες
Το πρόβλημα είναι όταν το στρες γίνεται χρόνιο και το βιώνουμε με το μυαλό, το σώμα και την ψυχή μας. Το χρόνιο στρες, όταν δηλαδή έχουμε άγχος καθημερινά, κάνει τον οργανισμό μας να είναι συνέχεια σε εγρήγορση, να εκκρίνει πολύ παραπάνω κορτιζόλη και αδρεναλίνη από αυτό που χρειάζεται. Τι συμβαίνει όταν χτυπάμε κόκκινο λοιπόν; Το πεδίο μάχης του στρες είναι μέσα μας. Αυτό το φούσκωμα που νιώθουμε μόλις αγχωνόμαστε, όχι, δεν είναι στο μυαλό μας. Το εντερικό νευρικό σύστημα έχει 500 εκατομμύρια νευρώνες που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Όταν λοιπόν αγχωνόμαστε, οι νευρώνες αυτοί επηρεάζονται, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Τα κακά βακτήρια αυξάνονται και το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση πολέμου με τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που ακούμε ότι πολλά αυτοάνοσα προκαλούνται από το άγχος. Τα αυτοάνοσα εμφανίζονται όταν το σώμα επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό.
Οι ορμόνες του στρες
Οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Κατά τη διάρκεια της αντίδρασης στο στρες η αναπνοή επιταχύνεται, προκειμένου να αυξηθεί το οξυγόνο στο αίμα. Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και διοχετεύουν περισσότερο οξυγόνο στους μυς, ώστε να τους δυναμώνουν σε περίπτωση που χρειαστεί να λάβουμε δράση και να αντιμετωπίσουμε την απειλή.
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr