Οι 8 νέοι κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής

Αναζητήσαμε τις τελευταίες έρευνες για να σου μεταφέρουμε όλα τα νέα δεδομένα για τη μεσογειακή διατροφή, ώστε να είσαι σίγουρη πως οι επιλογές σου είναι πράγματι υγιεινές.

Συνεργάστηκε η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος (www.somaygies.gr).

Ως Ελληνίδα έχεις γαλουχηθεί με τη μεσογειακή διατροφή –ναι, εννοούμε τις φακές και τα ρεβίθια που μας «ανάγκαζαν» οι μαμάδες μας να τρώμε, πριν μάθουμε από μόνες μας ότι είναι γεμάτα πρωτεΐνη–, ενώ θεωρείς τις ψητές σαρδέλες έναν εξαιρετικό μεζέ. Επιπλέον, η επιστήμη, μέσω της μεγάλης παλαιότερης μελέτης «The Seven Countries Study», που παρακολούθησε Έλληνες και Ιταλούς, επιβεβαίωσε την αξία της μεσογειακής δίαιτας για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης ως θετικά ότι και οι δύο λαοί:

  • τρώμε συχνά με παρέα,
  • το κύριο γεύμα μας είναι το μεσημεριανό,
  • περπατάμε αρκετά και
  • εκτιμούμε τον μεσημεριανό ύπνο!

Τα τελευταία 60 χρόνια, βέβαια, οι έρευνες και οι επιστημονικές εξελίξεις έχουν αποκαλύψει πολύ περισσότερα οφέλη της εν λόγω διατροφής.

Για την ακρίβεια, οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές, που οι ειδικοί αποφάσισαν να «φρεσκάρουν» τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής ενσωματώνοντας όλα όσα έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια για τις επιλογές, την ποιότητα της τροφής και τη βιωσιμότητα, ώστε να επωφελούμαστε στο έπακρο – και να μπορούν να επωφεληθούν αντίστοιχα και οι επόμενες γενιές.

Ο 8 κανόνες της μεσογειακής διατροφής

1. Τρώγε καθημερινά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Παρότι η ζύμωση είναι ένας αρχαίος τρόπος συντήρησης, μόνο πρόσφατα οι ερευνητές άρχισαν να ανακαλύπτουν τα οφέλη από την κατανάλωση:

  • του γιαουρτιού,
  • του ξινολάχανου,
  • των τουρσιών,
  • του κεφίρ,
  • του miso και
  • του κίμτσι.

Τα βακτήρια που υπάρχουν φυσικά σε κάποιες προβιοτικές τροφές συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, ώστε να μη δυσκολεύουν το έντερό σου και να αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

2. Ανακάλυψε τους αρχαίους σπόρους

Διπλή τυχαιοποιημένη έρευνα έστρεψε την προσοχή μας στα πλήρη σιτηρά και ειδικά στους αρχαίους σπόρους (δίκοκκο σιτάρι, κινόα, αμάρανθο, ζέα και τεφ), οι οποίοι δεν έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές από την επιλεκτική καλλιέργεια κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network