Τι συμβαίνει στο σώμα και στον οργανισμό μας όσο μεγαλώνουμε; Πολλά συμβαίνουν – και αρκετά από αυτά τα λες και θετικά!
Το να μεγαλώνουμε είναι καλό! Το να μεγαλώνουμε με υγεία είναι ακόμη καλύτερο γιατί σημαίνει ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε τα χρόνια που περνάνε, τα χρόνια που έρχονται και να γευόμαστε τους καρπούς από τα χρόνια που έχουμε ζήσει. Τι συμβαίνει, όμως, στον οργανισμό και στη συμπεριφορά μας καθώς μπαίνουμε στα “χρυσά χρόνια”;
Η ηλικία μετά τα 60 ονομάζεται από πολλούς “χρυσά χρόνια” και γι’ αυτό υπάρχει καλός λόγος. Το να μεγαλώνει κανείς έχει τα προνόμιά του. Πρώτον, είναι καλός στο να χρησιμοποιεί αυτά που έμαθε. Αυτό ονομάζεται κρυσταλλική νοημοσύνη, και συνεχίζει να βελτιώνεται, ακόμα και μετά τα 65 ή 70 χρόνια.
Ευχάριστος χαρακτήρας
Τελικά μπορεί να μην είναι κάποιος γκρινιάρης ηλικιωμένος/ηλικιωμένη. Πιθανότατα γίνεται κανείς πιο ευχάριστος καθώς γερνάει, τουλάχιστον στα 60 του. Είναι επίσης πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένος και λιγότερο διατεθειμένος να θυμώσει. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά έχουν κάποιες θεωρίες:
Οι ηλικιωμένοι μπορεί να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη ζωή.
Καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους
Κάθε άνθρωπος (συνήθως) είναι πιο συντονισμένος με τα συναισθήματα των άλλων στα 40 του παρά σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής του. Αυτή η διορατικότητα για το πώς σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι μπορεί να κάνει τη ζωή με τους αγαπημένους του ευκολότερη και να τον βοηθήσει να συνεννοείται καλύτερα με τους συναδέλφους του.
Καλύτερο σεξ
Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και μετά τα 50 ή τα 60 μπορεί να κάνουν σεξ λιγότερο συχνά από ότι όταν ήταν νεότερες, αλλά το κάνουν να μετράει:
Η σεξουαλική ικανοποίηση βελτιώνεται με την ηλικία.
Αλλάζει η γεύση
Καθώς μεγαλώνει κανείς, τα φάρμακα, οι ασθένειες (κρυολογήματα, γρίπη, ασθένειες των ούλων κ.λπ.) και οι αλλεργίες μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης του.