Συνταγή για ψωμί λιναρόσπορου, περίπου 12 μερίδες, με τη συνταγή της διαιτολόγου-διατροφολόγου Ελένης Παπαγιαννίδου.
Συνεργάστηκε η Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr).
Ψωμί λιναρόσπορου για 12 μερίδες
Υλικά
- 2 φλ. κοπανισμένος ξανθός λιναρόσπορος
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- 5 μεγάλα αβγά
- 1/2 φλ. νερό
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C. Άπλωσε αντικολλητικό χαρτί σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 40×30 εκ., λάδωσέ το με ελαιόλαδο και άφησέ τα στην άκρη. Ανακάτεψε πολύ καλά σε ένα μεγάλο μπολ τον κοπανισμένο λιναρόσπορο με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και άφησέ το στην άκρη. Σε ένα μούλτι ρίξε τα αβγά, το λάδι και το νερό και χτύπησέ τα για 1 λεπτό, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Πρόσθεσέ τα στο μείγμα με το λιναρόσπορο. Ανακάτεψε καλά το μείγμα με μια σπάτουλα. Το μείγμα θα είναι πολύ αφράτο. Άφησέ το για 10 λεπτά.
Μετάφερε το μείγμα στο ταψί που έχεις προετοιμάσει. Λείανε την επιφάνεια με τη σπάτουλα και ψήσε για 20 με 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Όταν το βγάλεις από το φούρνο, σήκωσε προσεκτικά το ψωμί μαζί με τη λαδόκολλα και μετάφερέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει. Αφαίρεσε προσεκτικά τη λαδόκολλα από το κάτω μέρος του ψωμιού και άφησέ το περίπου για 1 ώρα. Κόψε το ψωμί σε 12 τετράγωνα κομμάτια. Το ψωμί μπορεί να ψηθεί σε τοστιέρα και να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Στο ψυγείο διατηρείται για 3-4 ημέρες και στον καταψύκτη μέχρι 3 μήνες.