Eν μέσω πολέμου η Ουκρανία θα εξετάσει νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Ένα petition στην Ουκρανία, που ζητά νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές ώστε ο  Ζελένσκι να εξετάσει την πρόταση.

Το petition μετρά περισσότερες από 28.000 υπογραφές, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει τώρα δέκα ημέρες για να απαντήσει.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Ουκρανία, αλλά δεν αναγνωρίζονται οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Αυτό έχει προκαλέσει ιδιαιτέρως προβλήματα για τα άτομα LGBT που κατατάχθηκαν στο στρατό μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο, αν κάποιος σε σχέση ομόφυλου ζευγαριού πεθάνει, ο σύντροφός του δεν μπορεί να παραλάβει τη σορό του ή να τον θάψει.

Το online petition αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή, κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία».

Οργάνωση LGBT χαρακτήρισε την κίνηση ως μια «σημαντική στιγμή» για τα μέλη της κοινότητας.

«Είναι σημαντικό τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να έχουν το δικαίωμα να δουν τον σύντροφό τους και να πάρουν τη σορό από το νεκροτομείο και να ζητήσουν αποζημίωση αν χρειαστεί», δήλωσε η Oksana Solonska, υπεύθυνη επικοινωνίας του Kyiv Pride.

«Όλα τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν αυτά τα δικαιώματα. Ελπίζουμε πραγματικά να νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φροντίζουν ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε.

Οποιοδήποτε petition στην Ουκρανία συγκεντρώνει περισσότερες από 25.000 υπογραφές περνά αυτόματα υπό εξέταση από τον πρόεδρο. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται αλλαγές στον ισχύοντα νόμο και δεν είναι σαφές αν ο  Ζελένσκι θα προχωρήσει στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Παρόλο που έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ουκρανία – όπως ο νόμος κατά των διακρίσεων που θεσπίστηκε το 2015 – η κοινότητά τους έχει υποστεί ομοφοβία και βία.

Το 2013, η πρώτη επίσημη πορεία υπερηφάνειας της χώρας πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο παρά τις διαμαρτυρίες – επρόκειτο να γίνει το προηγούμενο έτος, αλλά ακυρώθηκε μετά τις απειλές ακροδεξιών απέναντι στοςυ συμμετέχοντες.

Και το 2018, ακτιβιστές δέχθηκαν επίθεση ξανά από ακροδεξιούς σε συγκέντρωση transgender στο Κίεβο.

Όμως, παρά τους κινδύνους, η παρέλαση του Pride έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα και πέρυσι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια πορεία στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου τον Μάιο, τα τελευταία έξι χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που έχουν «αρνητική άποψη» για την LGBT κοινότητα μειώθηκε από 60,4% σε 38,2%.

Περίπου το 12% έχει θετική στάση – από 3% – και το 44% δήλωσε ότι είναι αδιάφορο.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network