Συνεργάστηκε η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος
Όλες εκτιμάμε τα ωραία σωματικά χαρακτηριστικά που έχουμε πάρει –τα ολόισια, λευκά δόντια, το γρήγορο μεταβολισμό–, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε απογραφή και των προβλημάτων υγείας που μπορεί να έχουμε κληρονομήσει μαζί με αυτά. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σου δώσουν κάποια στοιχεία για την κληρονομικότητα από τη μητέρα σου για το μέλλον σου και θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους κληρονομικούς παράγοντες κινδύνου.
“Είσαι όσο ψηλή ήσουν και στα 20;”
Εάν η μητέρα σου έχει χάσει 3-4 πόντους από το ύψος της, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη οστεοπόρωσης ή οστεοπενίας. Εάν έχει οστεοπόρωση, έχεις 50% πιθανότητες να εμφανίσεις κι εσύ. Εάν αντίθετα η μητέρα σου έχει την κορμοστασιά 35χρονης, δεν έχεις τις ίδιες πιθανότητες να αποκτήσεις καμπούρα ή να παθαίνεις κατάγματα στη λεκάνη αργότερα.
Τι να κάνεις
Για να διατηρήσεις το σκελετό σου δυνατό, φρόντισε να λαμβάνεις τουλάχιστον 1.000 milligram ασβέστιο την ημέρα από ημιάπαχα γαλακτοκομικά και ένα συμπλήρωμα με βιταμίνη D, που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο. Στο γυμναστήριο εκτέλεσε και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης εκτός από αεροβική. Τα οστά δυναμώνουν με αυτό τον τρόπο, ενώ η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης εστιάζει και σε περιοχές όπως οι ώμοι, η σπονδυλική στήλη και οι καρποί.
Εάν η κληρονομικότητα από τη μητέρα σου περιλαμβάνει οστεοπόρωση και είσαι πάνω από 35 ετών, ζήτα από το γιατρό σου να σου κάνει μια εξέταση οστικής πυκνότητας. Εάν αυτή δείξει ότι ο σκελετός σου είναι εύθραυστος, μπορείς να τον δυναμώσεις καταναλώνοντας περισσότερα γαλακτοκομικά, αυξάνοντας την άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης και λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή. Φαντάσου το σκελετό σου σαν ένα βράχο που διαβρώνεται αργά: όσο πιο σκληρή και δυνατή κάνεις την πέτρα τόσο περισσότερο θα αντέξει στο χρόνο.
“Πέρασες δύσκολη εγκυμοσύνη;”
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr