Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του χιμπατζή – Γιατί “αναγκαστήκαμε να τον σκοτώσουμε”

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η θανάτωση χιμπατζή που το έσκασε από το κλουβί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με φιλοζωικές συλλογικότητες να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η θανάτωση χιμπατζή που το έσκασε από το κλουβί του από τους υπεύθυνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, βάσει του πρωτοκόλλου ασφαλείας για την ασφάλεια επισκεπτών και προσωπικού του πάρκου, με φιλοζωικές συλλογικότητες να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για τη θανάτωση του χιμπατζή.

Πενήντα περίπου άτομα βρίσκονται έξω από Αττικό Πάρκο, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η “Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία”, “Ενάντια στη φρίκη του εγκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους”, όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, ένα από τα πανό των συγκεντρωμένων.

Τι δήλωσε για τη θανάτωση του χιμπατζή ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

“Πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων”, σχολίασε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, για τους λόγους που οι υπεύθυνοι του πάρκου αποφάσισαν τη θανάτωση του χιμπατζή.

“Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη. Βρέθηκε στο πάρκινγκ και έτρεχε” σημείωσε ο Λεσουέρ.

Σύμφωνα με τον κ. Λεσουάρ, υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

“Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο” σημείωσε.

“Δεν υπήρχε δυνατότητα λοιπόν να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου”, εξήγησε ο κ. Λεσουέρ.

“Είχαμε ανοίξει μία πόρτα για να ξαναμπεί, που είναι κοντά στο χώρο. Δεν το πετύχαμε. Δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο.” πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το πώς βγήκε από τον χώρο το ζώο επισήμανε πως “Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν είχε καμία οπτική επαφή όταν βγήκε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις” ανέφερε.

“Δεν ήταν απομονωμένο απλά δεν ήταν εκτεθειμένο στο κοινό”, διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την κριτική που δέχεται το Πάρκο και οι φροντιστές του, ο κ. Λεσουάρ είπε: “Η εκμετάλλευση του συμβάντος, δεν είναι για εμάς κάτι ωραίο γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο”. “Είναι μια τραγική ημέρα για εμάς” κατέληξε.

Το χρονικό της θανάτωσης του χιμπατζή

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο χιμπατζής που θανατώθηκε ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρα.

Kατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου.

Το έσκασε ύστερα από επεισόδιο με άλλους χιμπατζίδες

Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν και αποφάσισαν να τον θανατώσουν. Το ζώο ύστερα από επεισόδιο με άλλους χιμπατζίδες, έφυγε από το πάρκο. Οι υπέυθυνοι ενεργοποίησαν το πρωτόκολλο ασφαλείας, ενημέρωσαν την αστυνομία και απομόνωσαν τους επισκέπτες. Ο χιμπατζής, με συντονισμένες κινήσεις, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας. Η εξουδετέρωσή του κρίθηκε απαραίτητη 20 λεπτά αργότερα.

Τι αναφέρει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

“Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network