Τα υπέρβαρα κορίτσια έχουν πιο συχνά προβλήματα στην περίοδο όταν μεγαλώσουν

προεμμηνορροϊκές διαταραχές

Το αυξημένο σωματικό βάρος στην παιδική ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προεμμηνορροϊκές διαταραχές στην ενήλικη ζωή των γυναικών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ιατροί πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προεμμηνορροϊκών διαταραχών σε παιδιά με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και να ενημερώνουν τα κορίτσια και τους γονείς τους για τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα όπως εναλλαγές διάθεσης, υπερευαισθησία, αϋπνία, κόπωση και μεγάλη όρεξη, είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη σχέση που έχει ο δείκτης μάζας σώματος με τις προεμμηνορροϊκές διαταραχές, δεν ήταν ξεκάθαρος ο μηχανισμός σύνδεσής τους.

Υποθέταμε ότι οι προεμμηνορροϊκές διαταραχές συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο συνήθως περιλαμβάνει μεγάλη όρεξη και αλλαγές στη διάθεση.

Με στόχο να εξετάσουν τη σύνδεση του αυξημένου ΔΜΣ στην παιδική ηλικία και του κινδύνου για προεμμηνορροϊκές διαταραχές στη νεαρή ενήλικη ζωή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6.524 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συμμετείχαν στη μελέτη Growing Up Today (GUTS), η οποία περιλαμβάνει παιδιά συμμετεχόντων στην περίφημη μελέτη Nurses’ Health Study II.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για 16.800 παιδιά ηλικίας 9-14 ετών στην πρώτη φάση της μελέτης GUTS το 1996. Σε μια δεύτερη φάση το 2004, οι ερευνητές είχαν τη συμμετοχή σχεδόν 11.000 άλλων παιδιών ηλικίας 9-16 ετών. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν το ύψος και το βάρος τους και το 2013 συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Περίπου το 15% είχε προεμμηνορροϊκές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής, μιας δύσκολης κατάστασης στην οποία κυριαρχούν τα ψυχολογικά συμπτώματα και δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα του κοριτσιού.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε μέση ηλικία 12,7 ετών, συσχετίστηκε με τον κίνδυνο για προεμμηνορροϊκές διαταραχές όταν το κορίτσι είχε γίνει πια γυναίκα και είχε φθάσει στα 26 της χρόνια. Η αναλογία κινδύνου ήταν 1,09 για κάθε μονάδα του δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο του φυσιολογικού.

Η παχυσαρκία συσχετίστηκε με μεγαλύτερη σοβαρότητα των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ΔΜΣ.

Οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκές διαταραχές παρουσίασαν εμμηναρχή (εμφάνιση πρώτης περιόδου) ελαφρώς νωρίτερα από τις γυναίκες χωρίς τις παθήσεις (12,7 έναντι 12,8 ετών).

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του λίπους και των ορμονών του φύλου θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου. Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι μια φλεγμονώδης αντίδραση στην παχυσαρκία πυροδοτεί κατά κάποιο τρόπο την ανάπτυξη προεμμηνορροϊκών διαταραχών.

Πολλές γυναίκες όμως που είχαν προεμμηνοροϊκές διαταραχές είχαν φυσιολογική μάζα σώματος ως παιδιά. Όπως είπαν οι ερευνητές, “φυσικά, δεν πιστεύουμε ότι το αυξημένο σωματικό μέγεθος είναι ο μόνος παράγοντας”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής 

capital.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network