Το αίτημα του αριστούχου μαθητή από τη Γουινέα Σαϊντού Καμαρά έγινε δεκτό από την Αρχή Προσφύγων και ο νεαρός θα παραμείνει στην Ελλάδα, όπως είχε ζητήσει.
“Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του μαθητή Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ανθρωπισμού” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο συμμετείχε στη φετινή μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με το σχολείο του, και είχε προκαλέσει συγκίνηση στο πανελλήνιο.
Ο μαθητής από τη Γουϊνέα κινδύνευε με απέλαση μετά την ενηλικίωσή του, αφού γινόταν 18 ετών. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα.
Ο Σαϊντού Καμαρά έφτασε πριν τρία χρόνια στην Ελλάδα, στα 15 του χρόνια και βρήκε καταφύγιο και στέγη στον ξενώνα φιλοξενίας “Εστία” της “Αποστολής”, της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο ξενώνας βρίσκεται στην περιοχή του δήμου Αγίου Δημητρίου κι έτσι ο νεαρός μαθητής ξεκίνησε να παρακολουθεί τα μαθήματα στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου.
Έκτοτε όλοι αγάπησαν τον νεαρό μαθητή Σαϊντού κι έτσι σήμερα ολόκληρη η σχολική κοινότητα στον δήμο του Αγίου Δημητρίου.
Η αγάπη των καθηγητών του
“Με τεράστια προσωπική προσπάθεια πέτυχε να ενταχθεί στη μαθητική κοινότητα της πόλης μας, να αντεπεξέλθει, παρά τη δυσκολία προσαρμογής λόγω γλώσσας”, ζητώντας παράλληλα από τις αρμόδιες αρχές “να επανεξετάσουν την υπόθεσή του με μια ματιά που θα αναγνωρίζει τόσο τις απαγορευτικές συνθήκες επιστροφής του στην πρώτη του πατρίδα όσο, κυρίως, και τη σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής του που τον καθιστούν παράδειγμα για ανάλογες περιπτώσεις” έγραφαν ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το δεκαπενταμελές συμβούλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου, σε μια δημόσια ανακοίνωσή-έκκλησή τους για τη διεθνή προστασία του Σαϊντού που κινδύνευε να απελαθεί.
“Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.
Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια” έγραφαν καθηγητές, συμμαθητές και γονείς στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου όπου φοιτά ο Σαϊντού.
Υπενθυμίζεται ότι με τον μαθητή είχε συνάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε δηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό, σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον, με βάση τις εισηγήσεις του Τμήματος Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την προσδοκία του, η απόφαση της Αρχής Προσφυγών να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του.