Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τα ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και ήδη έχουν καταγραφεί σε 12 χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Δανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.
Σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί περίπου 190 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).
Αυτά είναι τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας
Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΔΥ, τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.
Ο όρος “ηπατίτιδα” αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.
Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας.
Ηπατίτιδα: Τι να προσέχουν οι γονείς
Ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, έδωσε συμβουλές στους γονείς αναφορικά με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί σε παιδιά – στο εξωτερικό – και έχουν προκαλέσει ανησυχία.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο πρώτο σημάδι που χρήζει προσοχής.
“Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να κάνει μία ηπατίτιδα, είναι πολλαπλά. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο γονιός, για να δει στο παιδί του, είναι ο ίκτερος”, είπε. Εξήγησε πως ο ίκτερος θα παρατηρηθεί στο μάτι του ανηλίκου, αρχικά. “Στο ασπράδι. Όταν ο ίκτερος είναι 1 – 1,5 μονάδα είναι στο μάτι” συμπλήρωσε, αναφέροντας πως “στις 7 – 10 μονάδες είναι στο δέρμα”.
Συμβούλευσε, ακόμα, να εξετάζουν τα παιδιά στο φως της ημέρας και όχι κάτω από φως λάμπας καθώς κάτω από το “ηλεκτρικό μπορεί να έχει μία υποκίτρινη χροιά το μάτι, ψευδώς”.
Άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα εξής: κόπωση, κνησμός, διάρροια, εμετοί.