Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Ανησυχητικές προβλέψεις όσο αναζητούνται τα αίτια – Υποπτος ο αδενοϊός 41

Άνοδο των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά αναμένουν οι ειδικοί, την ώρα που τα αίτια της έξαρσης παραμένουν ακόμη άγνωστα και προς το παρόν γίνονται μόνο υποθέσεις. Πιθανόν τα κρούσματα να οφείλονται στον αδενοϊό 41, ο οποίος είναι πολύ μολυσματικός και δύσκολο να περιοριστεί.

Σημειώνεται πως έχουν καταγραφεί 169 περιπτώσεις σε 12 χώρες, εκ των οποίων 12 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει καταλήξει.

Αναφορικά με τον αδενοϊό, έχουν περιγραφεί 57 ορότυποι στον άνθρωπο και είναι υπεύθυνοι για το 5-10% των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά, ενώ προσβάλλουν και ενήλικες. Γενικά οι αδενοϊοί μπορούν να προκαλέσουν εμπύρετες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, εμπύρετη φαρυγγοεπιπεφυκίτιδα, οξεία αναπνευστική νόσο, πνευμονία, επιδημική κερατοεπιπεφυκίτιδα, κοκκυτοειδές σύνδρομο, οξεία αιμοραγική κυστίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, σοβαρά συμπτώματα σε ασθενείς με AIDS και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και μηνιγγίτιδα.

Πιο μολυσματικός από τον Covid

“Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό” εκτίμησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό εξάπλωσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι “υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ “ορφανά”, κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα”.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι εάν τύχει να έχουμε στη χώρα μας, θα έχουμε 5 με 10 βαριά περιστατικά όλο το χρόνο.

Προσβάλλει και υγιή παιδιά

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά μόνο εικασίες. Ωστόσο, ανέφερε ότι το πιο πιθανό αίτιο θεωρείται ο αδενοϊός, 41 παρότι δεν έχει βρεθεί σε όλα τα παιδιά. “Αυτός ο αδενοϊός προκαλεί τέτοιας μορφής ηπατίτιδες, αλλά κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά. Όμως τώρα βλέπουμε ότι προσβάλλονται υγιή παιδιά”, επισήμανε.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε και την περίπτωση να είχε προηγηθεί νόσηση με κορoνοϊό, όπως έχουν πει Ισραηλινοί γιατροί, ωστόσο ακόμα δεν μπορεί να αποδειχθεί. “Οι Ισραηλινοί έχουν πει ότι σε αρκετές περιπτώσεις από αυτές τις 12 που βρέθηκαν στο Ισραήλ, 3,5 μήνες πριν είχαν νοσήσει τα παιδιά με Covid”, ανέφερε.

“Η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ”, δήλωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network