Άλμα Ανάπτυξης: Γονείς, φάση είναι θα περάσει!

Άλμα Ανάπτυξης

Άλμα Ανάπτυξης: Τί είναι. Τρόποι διαχείρισης από τους γονείς.

Ορισμός

Ως άλματα ανάπτυξης, ορίζονται οι ταχείες φάσεις ανάπτυξης των βρεφών. Κάνουν την εμφάνιση τους μεταξύ 3ης και 6ης εβδομάδας ζωής και διαρκούν μέχρι και τα δύο πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών. Ανάλογα με την εβδομάδα εμφάνισης του άλματος, στο βρέφος παρατηρούνται αλλαγές που αφορούν είτε τη σίτιση, είτε την κοινωνική και ψυχολογική συμπεριφορά του.

Θηλασμός και άλμα ανάπτυξης

Τα θηλάζοντα βρέφη, όταν περνούν άλμα ανάπτυξης, έχουν την ανάγκη να θηλάζουν πολύ περισσότερο, θυμίζοντας την φάση εδραίωσης του θηλασμού (ακανόνιστοι και συχνοί θηλασμοί) . Έτσι, γεννάται λανθασμένα η πεποίθηση στις μητέρες, ότι το γάλα τους δεν επαρκεί και ότι η παραγωγή τους έχει μειωθεί αισθητά. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού οι θηλασμοί χαρακτηρίζονται ως «μαραθώνιοι» εκείνη την περίοδο και ο μαστοί αδειάζουν πιο συχνά.

Συμπεριφορά των βρεφών κατά τη διάρκεια άλματος ανάπτυξης

Οι φάσεις ταχείας ανάπτυξης διαρκούν 2-3 ημέρες έως και μία εβδομάδα σε κάποιες περιπτώσεις. Τα βρέφη παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Η προσκόλληση στη μητέρα, ειδικά για τα θηλάζοντα βρέφη είναι χαρακτηριστική. Σε παιδιά μεγαλύτερης εβδομάδας, μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στον ύπνο, έντονο κλάμα που αντιμετωπίζεται με τον θηλασμό ή με αύξηση της ποσότητας του συμπληρώματος, για τα βρέφη που σιτίζονται με φόρμουλα. Στα βρέφη που έχουν ήδη εισαχθεί οι στερεές τροφές, παρατηρείται άρνηση σίτισης ή ξαφνική απόρριψη τροφών που έχουν ήδη δοκιμάσει. Ωστόσο, εντοπίζονται αλλαγές στα βιομετρικά χαρακτηριστικά του παιδιού, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, του ύψους και της περιμέτρου της κεφαλής.

Κατάκτηση νέων δεξιοτήτων μεταξύ 12ης και 26ης εβδομάδας!

Στην πραγματικότητα, η περίοδος κατά την οποία το μωρό σας περνάει το άλμα ανάπτυξης, είναι απαραίτητη για την κατάκτηση νέων δεξιοτήτων που αφορούν νευρολογικά και κινησιολογικά χαρακτηριστικά, όπως να στηρίξει χωρίς βοήθεια το κεφάλι του, να αντιδρά στα ερεθίσματα του φωτός και των χρωμάτων, να μπορεί να μείνει σε καθιστή θέση για να παίξει, να μπορεί να γυρίσει από ύπτια σε πρόσθια θέση και να μπουσουλίσει. Σε παιδιά μεγαλύτερης εβδομάδας, μετά από ένα άλμα ανάπτυξης μπορεί να γίνει η έναρξη της ομιλίας και της βάδισης.

Γονείς, φάση είναι θα περάσει!

Η αναστάτωση που προκαλείται από την τόσο σύντομη ,κατά τα άλλα, περίοδο ταχείας ανάπτυξης δεν αφορά μόνο τα παιδιά. Ιδιαίτερο άγχος και αμηχανία κάνουν την εμφάνιση τους και στους γονείς, που δεν ξέρουν πώς να ανταποκριθούν στην αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών τους. Μείνετε ψύχραιμοι, χωρίς να αλλάζετε την καθημερινότητα και την ρουτίνα τους, ακολουθήστε πιστά το πλάνο φαγητού για τα μεγαλύτερης ηλικίας βρέφη, χωρίς να υπάρχει πίεση. Οι θηλάζουσες μαμάδες, ακολουθούν το μοτίβο του θηλασμού που έχουν υιοθετήσει και προσφέρουν τον μαστό όποτε το ζητήσει το βρέφος. Η ρουτίνα που έχετε εγκαθιδρύσει, μόνο ασφάλεια και ηρεμία μπορεί να μεταδώσει στο μωρό σας. Τέλος, ανταποκριθείτε άμεσα στις απαιτήσεις του παιδιού, ώστε να ελαγχιστοποιηθεί η νευρικότητα και το παροδικό στρες που βιώνει.

Εξάλλου, φάση είναι και θα περάσει… σύντομα!

Κείμενο: Αγγελική Παππά Μαία BSc – www.psycholozin.gr [Ευχαριστούμε]

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network