Ας μιλήσουμε για την εξωσωματική, χωρίς ταμπού κι ας καταρρίψουμε τους μύθους που την περιβάλλουν. Οπλιστείτε με γνώσεις και όχι λανθασμένες εντυπώσεις!
Τα φάρμακα της εξωσωματικής είναι επικίνδυνα.
Τι είναι τα φάρμακα της εξωσωματικής; Είναι ορμόνες που ήδη υπάρχουν στο σώμα της γυναίκας, δηλαδή δεν πρόκειται για κάποια ‘ξένη’ ουσία. Βέβαια, για την εξωσωματική χορηγούνται σε μεγαλύτερη ποσότητα ώστε να προκαλέσουν ωορρηξία με περισσότερα ωάρια (και όχι μόνο το ένα του φυσικού κύκλου).
Τα πρωτόκολλα της εξωσωματικής είναι ασφαλή, αφού το γυναικείο σώμα είναι ‘προγραμματισμένο’ να παράγει αυτές τις ουσίες και να λειτουργεί με αυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θεραπεία να εξατομικεύεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας ξεχωριστά, δηλαδή να της ταιριάζει πραγματικά, να γίνεται στενή παρακολούθηση από το γιατρό και προσαρμογή της αγωγής, όποτε αυτό χρειαστεί.
Οι αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες (πχ ‘φούσκωμα’ στην κοιλιά), αν εμφανιστούν, είναι ήπιες, παροδικές και αντιμετωπίζονται εύκολα.
Με την εξωσωματική θα πάρω κιλά.
Η εξωσωματική δεν προσθέτει κιλά, προκαλεί ίσως μόνο ένα μικρό ‘φούσκωμα’ στην κοιλιά λίγο πριν την ημέρα της ωοληψίας, το οποίο και υποχωρεί. Πρόκειται για κατακράτηση υγρών.
Σίγουρα, λόγω άγχους, πολλές γυναίκες μπορεί να προτιμήσουν μια λιχουδιά, ένα γλυκό κλπ, αντί να ακολουθήσουν την κανονική διατροφή τους. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό! Μη σας αγχώνει αυτό το θέμα, απλά ακολουθήστε το πρόγραμμα διατροφής σας χωρίς υπερβολές. Άλλωστε, τα πρωτόκολλα με τα φάρμακα της εξωσωματικής διαρκούν συνήθως γύρω στις 12 μέρες!
Η εξωσωματική δεν πετυχαίνει με την πρώτη προσπάθεια.
Κι όμως! Δεν είναι πια σπάνιο να πετύχει η εξωσωματική με την πρώτη κιόλας προσπάθεια! Πώς γίνεται αυτό;
-με λεπτομερή εκτίμηση των αιτίων που οδηγούν στην εξωσωματική
-με σωστή προετοιμασία πριν την εξωσωματική
-με εξατομικευμένο και απόλυτα προσαρμοσμένο πλάνο θεραπείας
-με τη βοήθεια του εμβρυολογικού εργαστήριου. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του εργαστηρίου (πχ επωαστές 24ωρης παρακολούθησης των εμβρύων) και η τεχνητή νοημοσύνη (για την αξιολόγηση των εμβρύων) ενισχύουν την εμπειρία και το κριτήριο των εμβρυολόγων.
Έτσι, το θετικό αποτέλεσμα έρχεται νωρίτερα, συχνά από την πρώτη κιόλας προσπάθεια.
Με την εξωσωματική μπορώ να κάνω παιδί ακόμα και μετά τα 45.
Η λειτουργία των ωοθηκών επηρεάζεται από την ηλικία και αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού. Η εξωσωματική ενισχύει τη γονιμότητα της γυναίκας, όμως τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας, καθώς και από άλλα δεδομένα του ιστορικού της.
Όταν πια μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος με τα δικά της ωάρια, μπορεί να επιλέξει τη θεραπεία με δωρεά ωαρίων. Εναλλακτικά, μια γυναίκα μπορεί να διαφυλάξει τη γονιμότητά της σε μικρή ηλικία με την κατάψυξη ωαρίων. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της στα 35 και να μείνει έγκυος με αυτά στα 45.
Η εξωσωματική αφορά τις γυναίκες μετά τα 40.
Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, κάποιες νεαρές γυναίκες ενδεχομένως να χρειαστούν τη βοήθεια της εξωσωματικής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις:
-όταν δε γίνεται ωορρηξία λόγω πολυκυστικών ωοθηκών
-αν υπάρχει ανδρική υπογονιμότητα
-αν έχουν μη διαβατές σάλπιγγες
-σε περίπτωση πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας
Με λίγα λόγια, δεν παίζει ρόλο η ηλικία, αλλά το προφίλ γονιμότητας του κάθε ζευγαριού ξεχωριστά.
Εάν η γυναίκα είναι έως 35 ετών και προσπαθεί ήδη για έναν χρόνο με επαφές στις γόνιμες μέρες ή είναι άνω των 36 και προσπαθεί ήδη 6 μήνες χωρίς να έχει έρθει εγκυμοσύνη, τότε η συμβουλή του γυναικολόγου αναπαραγωγής είναι πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά της.
Το μήνυμα του ειδικού γυναικολόγου αναπαραγωγής
Η εξωσωματική προσφέρει μια ενίσχυση της γονιμότητας σε εσάς που προσπαθείτε για το μωράκι σας. Είναι μια ευκαιρία, ένα μέσο για να καταφέρετε το στόχο σας, δηλαδή να αποκτήσετε το παιδάκι σας.
Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του ειδικού για να τα καταφέρετε πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τα κατάφεραν τόσα άλλα ζευγάρια!
Ευχαριστούμε θερμά για τις χρήσιμες πληροφορίες τον κο. Ευριπίδη Μαντούδη, Γυναικολόγο αναπαραγωγής – υπεύθυνο θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF MIYA (gennima.com)