Όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου νωχελικά και χαμηλόφωνα στις 14:28 το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022, ειδοποιούσε την νοσηλεύτρια για το “τελευταίο” επεισόδιο του 9χρονου κοριτσιού, η γιατρός και η νοσηλεύτρια που μπήκαν στον θάλαμο, βρήκαν το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί, απενεργοποιημένο.
Το μηχάνημα δεν χτυπούσε, όπως θα έπρεπε να κάνει όταν οι τιμές κορεσμού οξυγόνου και σφίξεων πέφτουν κάτω από το προκαθορισμένο όριο. Η Ρούλα Πισπιρίγκου παρέμεινε ψύχραιμη και κατά τη διάρκεια των προσπαθειών των γιατρών να επαναφέρουν τη Τζωρτζίνα, παρότι βρισκόταν έξω από το θάλαμο και παρακολουθούσε τη διαδικασία.
Όλα τα επεισόδια της Τζωρτζίνας ξεκινούσαν με ταχυκαρδία (150-160 σφίξεις το λεπτό), στο τελευταίο επεισόδιο οι ιατροί βρίσκουν το παιδί απνοϊκό (32 σφίξεις το λεπτό), και το μηχάνημα που θα τους ειδοποιούσε “βουβό”. Οι γιατροί είχαν τοποθετήσει το οξύμετρο προκειμένου να τους ειδοποιεί ο συναγερμός απομακρυσμένα, μετά τα πέντε επεισόδια σε χρονικό διάστημα 13 ωρών, την προηγούμενη μέρα 28 Ιανουαρίου 2022, όπου είχε παρατηρηθεί χαμηλός κορεσμός οξυγόνου και υψηλές σφίξεις. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής θεωρούν πολύ πιθανόν το οξύμετρο να το έκλεισε η Ρούλα Πισπιρίγκου, προκειμένου να αποτρέψει έγκαιρη ειδοποίηση των γιατρών και την “διάσωση” του παιδιού, όπως είχε γίνει τον Απρίλιο του 2021 στο νοσοκομείο της Πάτρας.
Κλιμάκωσε την αύξηση των δόσεων κεταμίνης από την προηγούμενη μέρα και έδωσε την “χαριστική βολή” την επόμενη, με ενδοφλέβια χορήγηση 6,5 mg, προκαλώντας παράλληλα την “καθυστέρηση” ανταπόκρισης γιατρών και νοσηλευτών, που θα μπορούσαν να επαναφέρουν το παιδί.
Η Τζωρτζίνα “οδηγεί” τις έρευνες για Μαλένα και Ίριδα
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες των θανάτων Μαλένας και Ίριδας, την οποία ανέθεσε στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναμένεται να λειτουργήσουν ακολουθώντας το modus operandi και την τεχνογνωσία που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα στην περίπτωση της Τζωρτζίνας. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, οι αστυνομικοί θα ανοίξουν νέο κύκλο καταθέσεων, μιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτές από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά και από το Παίδων, όπου είχαν νοσηλευτεί και εξεταστεί τα δυο αδικοχαμένα παιδιά.
Όπως συνέβη και με την 9χρονη Τζωρτζίνα, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, οι αρμόδιοι αξιωματικοί θα συνεργαστούν με γιατρούς, ιατροδικαστές, τεχνικούς συμβούλους, γενετιστές, ενώ θα ανασύρουν ‘βιβλιογραφία’ για την επιστημονική ταυτοποίηση των ιατρικών δεδομένων που θα προκύψουν. Και στις δυο περιπτώσεις θανάτων θα μελετηθούν ξανά οι ιατρικοί φάκελοι, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, και ζητηθεί από τους ιατροδικαστές που έκαναν τις πρώτες εκθέσεις να επανεκτιμήσουν τα ευρήματα και τα αποτελέσματα, βάση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει με την δηλητηρίαση της Τζωρτζίνας.
Οι τοξικολογικές
Στην περίπτωση της Ίριδας υπάρχει σημαντική δυσκολία, γιατί το παιδί δεν πέθανε σε νοσοκομείο, οπότε θα το αντιμετωπίσουν σαν να εντοπίστηκε “τώρα” νεκρό στην κούνια του, με σημαντικές αντιξοότητες στην έρευνα. Δεν αποκλείεται σε τελικό στάδιο των ερευνών να κληθούν να καταθέσουν η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης.
Αναμένεται πλέον οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να χαράξουν μια στρατηγική έρευνας, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Έχει γίνει ήδη μια συλλογή εγγράφων και ιατρικών φακέλων των δύο παιδιών.
Παράλληλα αναμένεται να γίνουν οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις για τα δύο παιδιά, από τα αποθηκευμένα δείγματα αίματος και ιστών. Τα πλακίδια αίματος των δύο παιδιών και ιστοί των οργάνων τους έχουν κρατηθεί και αναμένονται λεπτομερέστερες τοξικολογικές εξετάσεις, παρόμοιες με αυτές της Τζωρτζίνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευρήματα κεταμίνης κάτι που θα σημαίνει ότι δολοφονήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, ίσως και από το ίδιο πρόσωπο. Οι επιστήμονες επιφυλάσσονται αν θα μπορέσει να ανιχνευθεί η συγκεκριμένη ουσία καθώς ο μεταβολισμός της από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται το πολύ σε 1,5 ώρα. Εξαφανίζονται δηλαδή τα ίχνη της μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος. Έχει περάσει αρκετός καιρός από την αποθήκευση του αίματος, με τους αρμόδιους επιστήμονες να είναι επιφυλακτικοί για την θετική έκβαση των εξετάσεων.
Από τους ιστούς των δύο παιδιών, και τις ιστολογικές εξετάσεις μπορεί να προκύψουν αλλοιώσεις οργάνων και ενδείξεις τοξικής ουσίας, όπως έγινε και στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, αλλά χρειάζεται να “κουμπώσουν” με αντίστοιχα ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων.
“Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα ορθό και χωρίς αμφισβήτηση αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια. Θα επανεξεταστούν τα πάντα, θα συμπληρώσουμε τα όποια καινούργια στοιχεία και εάν υπάρχει διαφοροποίηση θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι” αναφέρουν αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση.
Αναφορικά με τον θάνατο της Τζωρτζίνας, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, αναφέρουν πως προς το παρόν δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο εμπλοκής άλλου προσώπου στον θάνατο της Τζωρτζίνας, όπως και σε αυτούς της Μαλένας και τις Ίριδας. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, θεωρούν απίθανο, ειδικά για την δολοφονία της Τζωρτζίνας, να εμπλέκεται άλλο πρόσωπο.
Κεταμίνη: Αναζητήσεις της Πισπιρίγκου στη GOOGLE
Αναφορικά με την προμήθεια της κεταμίνης, οι αστυνομικοί προς το παρόν δεν έχουν καμία εικόνα για το πού και από ποιον την προμηθεύτηκε. Δεν το θεωρούν, όμως, καθοριστικό γιατί θα μπορούσε να την έχει προμηθευτεί, και αυτό τους είναι αρκετό.
Οι έρευνες των αρχών για την προμήθεια της, εξελίσσονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, από την εξερεύνηση των ψηφιακών πειστηρίων που κατασχέθηκαν στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου. Αν δηλαδή αναζήτησε την ουσία σε κάποια κτηνιατρική αποθήκη, μέσω διαδικτύου ή ακόμα και σε πιάτσα διακινητών ναρκωτικών. Περισσότερα στοιχεία ενδεχομένως να προκύψουν από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και από τον εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασχέθηκαν από το σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν τις περιηγήσεις της μητέρας στο διαδίκτυο τα επίμαχα χρονικά διαστήματα πριν και μετά τον θάνατο του κάθε παιδιού. Στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, χαρακτηρίζουν ως “έσχατη” λύση, το ενδεχόμενο εκταφής, για να ανασυρθεί το τάμπλετ που βρίσκεται στο μνήμα της Τζωρτζίνας.
Η έρευνα για την σπιτονοικοκυρά
Παθολογικά αίτια; ή εγκληματική ενέργεια; Η έρευνα για τον θάνατο της 69χρονης σπιτονοικοκυράς ξεκινά από την διερεύνηση των αιτιών θανάτου. Την υπόθεση έχουν αναλάβει τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πάτρας, με την Εισαγγελία Πατρών να δίνει εντολή για την εκταφή της Ευγενίας Κούτρας. Στην περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας θα εμπλακούν στις έρευνες και τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει εκταφή της σορού μετά από συνεννοήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., με τον Δήμο Πάτρας και την Μητρόπολη Πατρών, παρουσία αστυνομικών και ιατροδικαστή.
Η 69χρονη γυναίκα, η οποία είχε παραχωρήσει το σπίτι της στον Μάνο Δασκαλάκη και τη Ρούλα Πισπιρίγκου, φέρεται μετά το θάνατο της Μαλένας, του πρώτου παιδιού της οικογένειας, να εξέφραζε φόβους για τη ζωή της.
Η 69χρονη ήταν κάτοχος ακινήτων, όπως και τραπεζικού λογαριασμού ύψους περίπου 300.000 ευρώ. Σε αυτόν τον λογαριασμό είχε πληρεξούσιο τον Μάνο Δασκαλάκη εξαιτίας των κινητικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Λίγους μήνες πριν τον θάνατό της είχε προβεί και σε αγοραπωλησία ακινήτου, ύψους 250.000 ευρώ, με πληρεξούσιο τον Μάνο Δασκαλάκη.
Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν προκαλέσει ξεχωριστή έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της άτυχης γυναίκας. Η 69χρονη έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ ο θάνατος της είχε αποδοθεί σε νεοπλασία του ενδομητρίου, μια μορφή καρκίνου. “Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι και για τα παιδιά έλεγαν για παθολογικά αίτια θανάτου…”, αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί, που διερευνούν την υπόθεση.
Οι αρχές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπήρχε οικονομική εκμετάλλευση της 69χρονης από την οικογένεια, καθώς έχουν καταγραφεί οι αγοραπωλησίες της περιουσίας της με πληρεξούσιο τον Μάνο Δασκαλάκη. Η 69χρονη γυναίκα πέθανε το 2020, και τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών.