Νοστιμότερο από το παγωτό, ούτε παγωμένο ούτε ζεστό, αυτό το σεμιφρέντο είναι μαγικό όλες τις ώρες και κλείνει ιδανικά ένα δείπνο.
Υλικά
12 σύκα ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
280 γρ. ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
480 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 ασπράδια
120 γρ. παστέλι σπασμένο σε κομματάκια
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα σύκα, 30 γρ. από τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
2. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10′ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
3. Κρατάμε μερικά ολόκληρα σύκα και πολτοποιούμε τα υπόλοιπα στο μούλτι.
4. Αφήνουμε τον πουρέ και τα σύκα να κρυώσουν.
5. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με 25 ml νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνουν πηχτό σιρόπι (θέλουν 10′ περίπου από τη στιγμή που θα πάρουν βράση).
6. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και μόλις είναι έτοιμη της προσθέτουμε, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ, το ζεστό σιρόπι σε πολύ λεπτή ροή, σαν κορδόνι.
7. Σε ένα μεγάλο μπολ, με σπάτουλα και με πολύ απαλές κινήσεις, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαρέγκα, τον πουρέ σύκου, τα ολόκληρα σύκα και το παστέλι.
8. Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με μεβράνη κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα.
9. Καλύπτουμε με τη μεβράνη που περισσεύει και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 12 ώρες περίπου.
10. Είναι πιο νόστιμο αν το βγάλουμε από την κατάψυξη γύρω στα 20′ πριν το σερβίρουμε.