Περισσότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ήδη υποστεί απώλεια ακοής και γι’ αυτό έφτασε η στιγμή να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια της απώλειας, με τελικό στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βαρηκοΐας συνολικά.
Αίτια και συμπτώματα απώλειας ακοής
Οι κύριες αιτίες της απώλειας της ακοής περιλαμβάνουν γενετικές αιτίες, επιπλοκές κατά τη γέννηση, ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού, χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο και ηλικία. Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί κάθε είδους απώλεια ακοής, αλλά το αισιόδοξο είναι ότι υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας ώστε να φροντίζουμε την ακοή μας, π.χ. η χρήση ωτοασπίδων όταν εργαζόμαστε σε χώρους με πολύ θόρυβο.
Φυσικά, είναι ακόμα πιο σημαντικό να παρακολουθούμε την ακοή μας και να μην διστάζουμε να ζητήσουμε συμβουλές από έναν Ειδικό, στην περίπτωση που παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή. Η απώλεια ακοής συνήθως είναι μια αργή διαδικασία και γι’ αυτό είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τις πρώτες ενδείξεις απώλειας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να την αγνοούμε. Σε αντίθεση με την απώλεια της όρασης, δεν αντιλαμβανόμαστε πάντα την απώλεια της ακοής και αυτός είναι ο λόγος που ενώ την όρασή μας την ελέγχουμε τακτικά, την ακοή μας την παραμελούμε.
Πρώτα σημάδια και συνέπειες Απώλειας Ακοής
Ανάγκη αύξησης της έντασης ραδιοφώνου και τηλεόρασης και αυτό δημιουργεί ένταση μέσα στο σπίτι και στις σχέσεις μας με τους δικούς μας ανθρώπους.
Δυσκολία στην παρακολούθηση συνομιλιών (ειδικά σε θορυβώδη περιβάλλοντα, όπως εστιατόρια) και ανάγκη επανάληψης όσων λένε οι άλλοι δεύτερη και τρίτη φορά. Έτσι προκαλείται εκνευρισμός στους γύρω μας, αλλά και να αισθανόμαστε ότι μας φωνάζουν χωρίς λόγο.
Απομόνωση, προκειμένου να αποφευχθούν δύσκολες συνθήκες ακοής (πχ. συζήτηση με πολλά άτομα) με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που πριν μας άρεσαν και να απομακρυνόμαστε από τους γύρω μας
Μετακίνηση του σώματος ή του κεφαλιού, με αποτέλεσμα να γίνεται εμφανής η βαρηκοΐα μας στους άλλους
Αδυναμία να ακούσουμε τον ήχο του κουδουνιού ή του τηλεφώνου, με αποτέλεσμα οι δικοί μας άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί μας, να ανησυχούν.
Η απώλεια ακοής μπορεί να έχει επιπτώσεις σε πολλές και διαφορετικές πτυχές της υγείας μας. Αν δεν έχει αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να “αποσυρθούν” από την κοινωνική ζωή και στο να οδηγηθούν σε αισθήματα απομόνωσης και κατάθλιψης. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που συμπεραίνουν ότι η απώλεια ακοής επηρεάζει την πρώιμη έναρξη της άνοιας, με πρόσφατη την μελέτη που συντάχθηκε από τις επιτροπές Lancet για την “Πρόληψη, Παρέμβαση και Φροντίδα της Άνοιας”. Η αντιμετώπιση της απώλειας της ακοής, είναι σημαντική για τη διατήρηση της νοητικής κατάστασης/διανοητικής υγείας και κοινωνικής ενεργητικότητας των ανθρώπων.
Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, επηρεάζονται από την απώλεια ακοή και πιθανώς κινδυνεύουν να επηρεαστεί και η συνολική τους υγεία, από τη μη αντιμετώπιση. Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων που θα είναι άνω των 65+, θα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που θα υποφέρουν από βαρηκοΐα που σχετίζεται με την ηλικία, θα έχει αυξηθεί κατά πολύ. Τα ακουστικά βοηθήματα μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια ακοής και να κάνουν σημαντική διαφορά στη ζωή, σχεδόν όλων των ανθρώπων με απώλεια ακοής. Το πρώτο βήμα αποτελεί μια επίσκεψη στον ΩΡΛ γιατρό και στη συνέχεια –σε περίπτωση απώλειας- η επιλογή ενός αξιόπιστου Κέντρου Ακοής, ώστε να ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος για τις κατάλληλες λύσεις.