O πόλεμος μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών συνεχίζεται, ενώ οι διερευνητικές επαφές στη Λευκορωσία για το ενδεχόμενο εκεχειρίας, συνεχίζονται.
Τι συμβαίνει όμως με τους φοιτητές, που έχουν μείνει χωρίς πανεπιστημιακή στέγη, σε μια χώρα που ώρα με την ώρα, καταστρέφεται;
Ο καθηγητής Γιάννης Ποντίκης πήρε μια πρωτοβουλία:
Έγραψε στο Linkedin: «Αν κάνεις το διδακτορικό σου σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Ουκρανίας σε ένα θέμα που αφορά τη μεταλλουργία των οικοδομικών υλικών και θέλεις να ενταχθείς στην ερευνητική μου ομάδα στο Βέλγιο για ένα εξάμηνο. Θα παρέχουμε τα έξοδα ταξιδιού αλλά και τα έξοδα διαβίωσης σου, αλλά και όλα τα κόστη για τον εξοπλισμό που απαιτεί η έρευνα σου. Ουδεμία υποχρέωση προς εμένα ή την ομάδα μου, μόνο μια ελπίδα, ότι θα μπορέσεις να επιστρέψεις στην πατρίδα σου και να βοηθήσεις με κάθε πιθανό τρόπο».
O καθηγητής εξήγησε πως αν και οι περισσότεροι φοιτητές αυτή τη στιγμή είναι στρατεύσιμοι και πολεμάνε για την πατρίδα τους, η συγκεκριμένη ευκαιρία θα παραμείνει ανοικτή και μετά το τέλος του πολέμου. Τόνισε επίσης, πως υπάρχουν αρκετοί Ουκρανοί φοιτητές που έφυγαν από τη χώρα, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής δημιούργησε την ομάδα ScholarshipForUkrainian, με την οποία σκοπεύει να συγκεντρώνει ευκαιρίες υποτροφίας για κάθε Ουκρανό φοιτητή. Μέχρι στιγμής έχουν δήλωση ενδιαφέρον σχεδόν 500 άτομα.
Update:
Ο καθηγητής Πληροφορικής και Μηχανολογίας, Βασίλης Βάσσαλος, μέσω δικής του ανάρτησης, απεύθυνε πρόσκληση σε προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς φοιτητές από την Ουκρανία, ώστε να συνεχίσουν την έρευνα τους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών!