Το μητρικό γάλα είναι μια ζωντανή ουσία που αλλάζει συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου παιδιού. Το σώμα μας αλλάζει τη σύνθεση του γάλακτος για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού μας. Δεν υπάρχουν δύο δείγματα ανθρώπινου γάλακτος που να είναι ακριβώς όμοια!
Το μητρικό γάλα περιέχει:
📍Εκατομμύρια ζωντανά κύτταρα. Αυτά περιλαμβάνουν λευκά αιμοσφαίρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν τα όργανα να αναπτυχθούν και να επουλωθούν.
📍Περισσότερες από 1.000 πρωτεΐνες που βοηθούν το μωρό να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί, να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να αναπτύξει και να προστατεύσει τους νευρώνες στον εγκέφαλό του.
📍Πάνω από 200 σύνθετα σάκχαρα που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, δρουν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα «καλά βακτήρια» στο έντερο του μωρού μας.
📍Περισσότερα από 40 ένζυμα που δρουν ως καταλύτες που επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Τα ένζυμα βοηθούν την πέψη, την απορρόφηση του σιδήρου και το ανοσοποιητικό σύστημα.
📍Αυξητικοί παράγοντες που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη. Οι αυξητικοί παράγοντες επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος του μωρού, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων, των αιμοφόρων αγγείων, του νευρικού συστήματος και των αδένων του, που εκκρίνουν ορμόνες.
📍Ορμόνες που στέλνουν μηνύματα μεταξύ ιστών και οργάνων για να διασφαλίσουν ότι λειτουργούν σωστά. Κάποιες από αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης, του ύπνου, ακόμη και στον δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού.
📍Βιταμίνες και μέταλλα, θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη και τη λειτουργία των οργάνων, καθώς και βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών.
📍Αντισώματα, γνωστά και ως ανοσοσφαιρίνες, που προστατεύουν το μωρό από ασθένειες και μολύνσεις εξουδετερώνοντας βακτήρια και ιούς.
📍Το ανθρώπινο γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα μακράς αλύσου τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών.
Τα επίπεδα αυτών των συστατικών στο γάλα μπορεί να κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού μας!
via: thebreastfeeder (ευχαριστούμε θερμά)