“20 μύθοι για την μητρότητα, που μπορούν να σας ανάψουν τα λαμπάκια πρωί πρωί”

20 (παρά ένας) μύθοι για την μητρότητα, που σας υπόσχομαι ότι μπορούν να σας ανάψουν τα λαμπάκια πρωί πρωί – ή και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Απολαύστε με δική σας ευθύνη!

1. Η μητρότητα είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο (πιστέψτε με, δεν το βιώνουν όλες οι γυναίκες έτσι, για χιλιάδες λόγους, πολύ υπαρκτούς).

2. Στη μητρότητα όλα έρχονται φυσικά (μάλλον κάποιες είχαμε ελαττωματικές εργοστασιακές ρυθμίσεις, δεν εξηγείται αλλιώς).

3. Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη περίοδος για μια γυναίκα (αυτός που το σκέφτηκε μάλλον δεν είχε 6 μήνες καούρες, πρησμένα πόδια και πόνους σε κόκαλα που δεν ήξερε καν ότι υπάρχουν στο σώμα του).

4. Ο θηλασμός είναι τόσο εύκολος, δε χρειάζεται προετοιμασία, ενημέρωση ή υποστήριξη (λες και βλέπαμε σε όλη μας τη ζωή γυναίκες να θηλάζουν, που οι περισσότερες είδαμε θηλάζον βρέφος, πρώτη φορά, όταν κληθήκαμε να βάλουμε το δικό μας μωρό στο στήθος).

5. Είναι λάθος να αφήσεις το μωρό σου για λίγο, στην φροντίδα κάποιου άλλου (μα είναι λάθος και να το έχω συνεχώς «κολλημένο» πάνω μου, αποφασίστε!).

6. Δεν χρειάζεται να διαβάσεις τίποτα από πριν, εμείς πώς μεγαλώσαμε άλλωστε; (εδώ γελάμε πανηγυρικά!).

7. Θα το αγαπήσεις μόλις το πάρεις για πρώτη φορά αγκαλιά, είναι το μητρικό ένστικτο που λένε (ξέρετε κάποιες μαμάδες πήραν τα μωρά τους αγκαλιά μετά από μέρες ή και εβδομάδες και άλλες δεν έβλεπαν καρδούλες και ροζ συννεφάκια με το που γέννησαν! Μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις, χτίζονται μέρα με την μέρα).

8. Θα απολαύσεις κάθε στιγμή της μητρότητας (δηλαδή αν δεν απολαμβάνω κάθε ώρα και στιγμή με τα παιδιά μου, είμαι κακή μαμά ή σίγουρα κάνω κάτι λάθος).

9. Εάν το παιδί σου δε συμπεριφέρεται “σωστά”, κάτι έχεις κάνει εσύ λάθος σαν μητέρα (το ενδεχόμενο να έχει απλά μια δύσκολη μέρα και αυτό το δόλιο το παιδί, δεν μας περνά από το μυαλό;).

10. Πρέπει να δώσεις όλη σου την ενέργεια στα παιδιά σου (ναι αλλά παράλληλα πρέπει να είμαι και καλή νοικοκυρά, πετυχημένη επαγγελματίας, να συνεισφέρω οικονομικά στο σπίτι, να είμαι ευχάριστη και απίκο για σύζυγο/φίλους και λοιπή οικογένεια. Δεν βοηθάτε με όλη αυτή την πίεση).

11. Η σχέση σου με τον σύντροφό σου, θα δυναμώσει μετά το παιδί (σε ένα υποθετικό μέρος, μάλλον, όπου ζουν μονόκεροι και ξωτικά και κανείς ποτέ δεν είχε κανένα άλυτο πρόβλημα).

12. Μπορείς να φροντίσεις ένα παιδί εντελώς μόνη σου (πολύ βολικό για εσένα που το λες και δεν ψήνεσαι να βοηθήσεις).

13. Οι ενοχές πάνε χέρι χέρι με την μητρότητα (δηλαδή να αποδεχτώ την μοίρα μου και να μην κάνω τίποτα για να ενδυναμωθώ και να εξελιχθώ!).

14. Υπάρχει μόνος ένας σωστός τρόπος για να είσαι καλός γονιός (σαν να λέμε, ότι είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, όλες οι σχέσεις ίδιες και οι δυναμικές κάθε οικογένειας χωράνε όλες στο ίδιο καλούπι).

15. Εάν το μωρό σου θηλάζει κάθε 5 λεπτά ή ξυπνάει όλη νύχτα ή δεν τρώει πολύ ή δεν έχει βγάλει την πάνα μέχρι τα 2,5 ή δεν παίρνει καλούς βαθμούς στο σχολείο ή δεν είναι αρκετά κοινωνικό ή δεν έχει κανένα φοβερό ταλέντο, μάλλον κάτι έχεις κάνει λάθος εσύ μαμά (συγγνώμη κιόλας που γέννησα παιδί και όχι ρομπότ για να χωράει στα δικά σας στάνταρ #not_sorry).

16. Εάν κοιμάται ακόμα μαζί σας το μωρό/παιδί θα σε χωρίσει ο άντρας σου, θα γίνει μαμόθρεφτο ή εξαρτημένο ή θα έχει προβλήματα μετά στην ζωή του και τέλος πάντων δεν είναι υγιές (από πότε σε βάλαμε συνέταιρο στο κρεβάτι μας για να μας λες ποιοι θα κοιμόμαστε και πού; Κάπου εδώ πέρα υπήρχε ένα όριο, το βλέπεις; Μάντεψε, μόλις το ξεπέρασες!).

17. Οι άλλες μαμάδες, είναι σύμμαχοί σου (όχι πάντα και ίσως όχι με τον τρόπο που χρειάζομαι εγώ αυτή την στιγμή. Γιατί και οι άλλες μαμάδες, είναι άνθρωποι – σοκ, ε; – και κάνουν κι εκείνες λάθη ή μπορεί να έχουν στρεβλές αντιλήψεις).

18. Οι ανάγκες της μάνας έρχονται πάντα δεύτερες (πολύ σωστά, γιατί ως παιδιά δεν χορτάσαμε από θυσίες μάνας και τύψεις που μας ακολούθησαν για μια ζωή. Να μεταδώσουμε όλη αυτή την σοφία και στην επόμενη γενιά).

19. Η ισορροπία μέσα στο σπίτι, κρατιέται από την γυναίκα-μάνα (καλώς ήρθατε στο 1920! Από όσο θυμάμαι, μέσα σε αυτό το σπίτι είμαστε 2 ενήλικες, που αποφασίσαμε από κοινού να κάνουμε οικογένεια. Αλλιώς θα έκανα το παιδί μόνη μου και θα φρόντιζα και έναν άνθρωπο λιγότερο – κάποιες φορές δεν ακούγεται και τόσο άσχημη ιδέα).

Για να αποδομήσουμε και να αποτινάξουμε από πάνω μας (πολλές φορές και από μέσα μας) όλους αυτούς τους μύθους και πολλούς άλλους ακόμα, χρειάζεται πολύς κόπος και προσπάθεια. Και πολλές φορές είναι επίπονο να παλεύεις με τόσα θηρία καθημερινά, λόγια που πονάνε και σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό και την καρδιά.

Σπάσε τα στεγανά που σε περιορίζουν και σε καθηλώνουν σε συναισθήματα ενοχικά, που τίποτα καλό δεν έχουν να σου προσφέρουν. Η μητρότητα είναι μια ολότελα καινούρια εμπειρία, δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχεις ζήσει μέχρι πρότινος και δεν έρχεται με οδηγίες χρήσεως. Για την καθεμία από εμάς, είναι ένας μοναδικός δρόμος, που δεν μοιάζει με τον δρόμο κανενός άλλου.

Ενημερώσου!
Ζήτα υποστήριξη!
Ενδυναμώσου!
Θωρακίσου!

Και κλείσε τα αφτιά σου ή την πόρτα σου σε αυτούς που σε γεμίζουν με ενοχές και ανυπόστατους μύθους!

Healing Parenting – Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γονεϊκότητας

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network