Η gluten free και νηστίσιμη επιλογή για τα χριστουγεννιάτικα πρωινά. Τα cinnamon rolls, aka ρολάκια κανέλας, είναι η μυρωδάτη εκείνη επιλογή, που ενώ δεν περιέχει καθόλου σοκολάτα, ικανοποιεί στο μέγιστο κάθε έντονη επιθυμία για μια γλυκιά «αμαρτία». Η λαχταριστή, αφράτη ζύμη τους συνοδεύει εκπληκτικά τον πρωινό καφέ ή το απογευματινό τσάι, ενώ παράλληλα αποτελεί το σκαν που μπορείς να έχεις οπουδήποτε μαζί σου. Βέβαια, όπως και τα περισσότερα αρτοπαρασκευάσματα, έτσι και τα cinnamon rolls έχουν «στιγματιστεί» από τις περιττές για την σιλουέτα θερμίδες, που περιέχουν, για αυτό και ίσως το σκέφτεσαι διπλά πριν τα επιλέξεις. Παρόλα αυτά, εάν δεν μπορείς να αντισταθεί στον γλυκό πειρασμό της γαργαλιστικής ευωδίας της κανέλας, ορίστε μια γρήγορα και νηστίσιμη συνταγή για ρολάκια κανέλας, που δεν περιέχει ούτε ζάχαρη, αλλά ούτε και μαγιά.
Υλικά:
(Για τα ρολάκια)
- 2 και ¾ φλιτζ. Αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
- 1 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου
- 2 κ.γ. μηλόξυδο
- 2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 6 κ.σ. λάδι καρύδας
- (για την επικάλυψη)
- ¼ φλιτζ. ζάχαρη καρύδας
- 2 κ.γ. κανέλα
- ¼ φλιτζ. φυτική μαργαρίνη (λιωμένη)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Στρώνουμε ένα μεσαίο ταψί με λαδόκολλα. Σε ένα μπολ ανέμειξε το γάλα, το μηλόξυδο, το εκχύλισμα βανίλιας και το λάδι καρύδας. Ανακάτεψε πολύ καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη καρύδας. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στεγνό και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Πλάσε τη ζύμη σε μια στρογγυλή μπάλα και ακούμπησέ την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Αφού ξεκουραστεί για μερικά λεπτά, ρίξε από πάνω την φυτική μαργαρίνη. Ανακάτεψε την ζάχαρη καρύδας με την κανέλα και πασπάλισε από πάνω μπόλικη ποσότητα. Με ένα μαχαίρι κόψε την ζύμη σε 8 με 10 ρολά και ψήσε στο φούρνο για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Για το σερβίρισμα, χρησιμοποίησε λίγη ακόμα κανέλα.