Την εκτίμηση ότι πιθανό η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού να είναι η “αρχή του τέλους” του θανατηφόρου ιού, μετατρέποντάς τον από ενδειμικό σε μια κοινή γρίπη, έκανε μιλώντας στο Mega o πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής παιδιατρικής και επειδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης.
“Οι μελέτες δείχνουν πως είναι πιο ήπια η νόσος, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στις νοσηλείες. Η ανησυχία είναι ότι και μια πιο ήπια νόσος, αν μολυνθούμε όλοι μαζί ταυτόχρονα, θα πιεστεί το σύστημα και θα έχουμε αυξημένη νοσηρότητα”.
Για τα μέτρα
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ισχύουν από την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε:
“Τα μέτρα εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου που συζητάμε από την αρχή της πανδημίας, όπως ο συνωστισμός“, σημείωσε και τόνισε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού.
“Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό μέτρο, προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Η τρίτη δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη φέρνει κοντά στην αποτελεσματικότητα που είχε απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα”.
Για τα σχολεία
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει μετατεθεί για αργότερα, λέει:
“Να δούμε τη γενική εξίσωση για τις συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξήθηκε η κατάθλιψη, το άγχος. Άλλες δείχνουν ότι επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής των παιδιών. Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τις αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στην ευρύτερη υγεία των παιδιών μας”.
Αναφορικά με μια πιθανή 4η δόση του εμβολίου, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως “αν τα δεδομένα συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά” και τόνισε πως δε θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε από τον αριθμό των κρουσμάτων.
“Ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων δεν είναι ο πιο σημαντικός δείκτης σε αυτήν τη φάση. Κοιτάμε νοσηλείες και θανάτους”.
Όσο για το αν η “Όμικρον” σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας: “Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος”, δήλωσε.