«Η πρώτη νεκρή του νόμου»: Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία σκότωσε την 30χρονη Ισαβέλλα

Ένας άδικος θάνατος, θεσμικά κατοχυρωμένος. Φωνές απόγνωσης ηχούν στην Πολωνία όπου μία έγκυος πέθανε «εξαιτίας του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις» όπως λέει η οικογένειά της.

Η 30χρονη Ισαβέλλα, πέθανε σε νοσοκομείο της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο αφότου υπέστη σηπτικό σοκ. Ενώ βρισκόταν στην 22η εβδομάδα κύησης, οι γιατροί σε νοσοκομείο της νότιας Πολωνίας αρνούνταν να προχωρήσουν σε άμβλωση, παρά τη σοβαρή έλλειψη αμνιακού υγρού που μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες και δυσπλασίες στη μήτρα, όπως λέει δικηγόρος της οικογένειας.

Το ιατρικό προσωπικό ήταν αμετακίνητο και επέμενε πως θα την αναλάβει μόνο αν το βρέφος πεθάνει. «Όλες οι ιατρικές αποφάσεις ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψιν τις νομικές προβλέψεις και τα δεδομένα που ισχύουν στην Πολωνία», λέει τώρα το νοσοκομείο, υποστηρίζοντας πως οι γιατροί έδωσαν «μάχη» για να σώσουν «την ασθενή και το παιδί».

Η οικογένεια έδωσε αυτή την εβδομάδα τα ιατρικά στοιχεία στη δημοσιότητα, προκαλώντας την αγανάκτηση ακτιβιστικών οργανώσεων, που χαρακτηρίζουν την νέα γυναίκα ως «την πρώτη νεκρή» μιας νομοθεσίας που ποινικοποιεί την διακοπή της κύησης, ακόμα κι αν το βρέφος πάσχει από σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέβηκαν στους δρόμους και άναψαν μέσα στη νύχτα κεριά, στη μνήμη της νέας γυναίκας, στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας.

Χώρα Καθολικών, ακόμα και πριν την περσινή ψήφιση του σκληρού νόμου, η Πολωνία διέθετε ένα από τα πιο περιοριστικά νομοθετικά πλαίσια για τις αμβλώσεις, απαγορεύοντας την επέμβαση σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις, πλην των περιπτώσεων βιασμού, αιμομιξίας και κινδύνου ζωής της εγκύου.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια της Ισαβέλλας λέει πως δημοσίευσε το χρονικό του θανάτου της, ελπίζοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας και να πιέσει για την αλλαγή της νομοθεσίας. Η συνήγορός τους, Γιολάντα Μπουντόζκα λέει πως οι αρχές ξεκίνησαν να παίρνουν καταθέσεις μαρτύρων τον Οκτώβριο.

«Αν η Ισαβέλλα είχε νοσηλευτεί πριν περάσει η νέα νομοθεσία, πιθανότατα θα ήταν ακόμα ζωντανή», λέει η Ιρέν Ντονάντιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Γονεϊκότητας, μιλώντας στην Washington Post.

Οι «φανατικοί» υποστηρικτές των σκληρών απαγορεύσεων πάντως, διατείνονται πως η υπόθεση της Ισαβέλλας ήταν ένα «μεμονωμένο περιστατικό» ιατρικού λάθους και όχι αποτέλεσμα του νόμου. Η Weronika Przebierała, του Ινστιτούτου Διεθνούς Νομοθεσίας του Ordo Iuris, ενός υπερσυντηρητικού Καθολικού Οργανισμού του λόμπι κατά των αμβλώσεων, ισχυρίστηκε, μιλώντας στην Post, πως η νομοθεσία δεν συνδέεται με την υπόθεση της Ισαβέλλας.

«Οι γιατροί απλώς απέτυχαν να εξασκήσουν» όσα τους επέτρεπε ο νόμος, υποστηρίζει η Przebierała, υποδεικνύοντας πως ο νόμος προβλέπει ότι η άμβλωση επιτρέπεται όταν η εγκυμοσύνη απειλεί τη ζωή μιας γυναίκας. «Μια αλλαγή στον νόμο δεν θα επηρέαζε την ιατρική κατάστασή της», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Ντονάντιο πάντως, οι περιορισμοί του νόμου είναι τόσο ασαφείς που αφήνουν το ιατρικό προσωπικό νομικά μετέωρο, και οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν ποιες ιατρικές πρακτικές είναι νόμιμες. «Η ασάφεια είναι αφόρητη, είναι αδύνατο για τους παρόχους ιατρικής φροντίδας να είναι σίγουροι ότι δεν παίρνουν ένα προσωπικό ρίσκο. Αν οι άνθρωποι αρχίζουν να συνυπολογίζουν την προσωπική τους ασφάλεια και φοβούνται μήπως καταλήξουν στη φυλακή, ίσως δεν μπορούν να είναι οι καλύτεροι πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών».

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network