Μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τον τοκετό, το μωρό εισπνέει για πρώτη φορά μόνο του. Για να συμβεί αυτό, οι μικροσκοπικοί του πνεύμονες και το κυκλοφορικό του σύστημα πρέπει να προσαρμοστούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Πώς καταφέρνει λοιπόν ένα νεογέννητο να πάρει αυτή την κρίσιμη πρώτη ανάσα;
Ας ξεκινήσουμε από τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος (πνευμόνων και καρδιάς) μέσα στη μήτρα. Οι πνεύμονες του εμβρύου δεν του παρέχουν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ουσιαστικά δεν λειτουργούν, αλλά γεμίζουν με υγρό κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου, το οποίο παίρνει οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου από τον πλακούντα.
Καθώς οι πνεύμονες δεν εμπλέκονται ακόμη στην παροχή οξυγόνου στο μωρό, το μεγαλύτερο μέρος της παροχής αίματος στο έμβρυο παρακάμπτει τον πνεύμονα μέσω δύο αιμοφόρων αγγείων που υπάρχουν μόνο στα έμβρυα.
Το πρώτο, το ωοειδές τρήμα, επιτρέπει στο οξυγονωμένο αίμα από τον ομφάλιο λώρο να ρέει απευθείας από τον δεξιό κόλπο της καρδιάς στον αριστερό κόλπο, αντί να πηγαίνει στη δεξιά κοιλία και τους πνεύμονες όπως συμβαίνει σε έναν ενήλικα.
Το δεύτερο αγγείο, που ονομάζεται αρτηριακός πόρος, συνδέει την κύρια αρτηρία του σώματος και την κύρια αρτηρία του πνεύμονα, επιτρέποντας στο οξυγονωμένο αίμα του εμβρύου να παρακάμψει τους πνεύμονες και να κατευθυνθεί προς το κάτω μέρος του σώματος.
Αντίθετα με την καρδιά των ενηλίκων, “όταν γεννιέται το μωρό, η δεξιά πλευρά της καρδιάς είναι η κυρίαρχη”, είπε ο Δρ Jae Kim, διευθυντής νεογνολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή στέλνει οξυγονωμένο αίμα σε ολόκληρο το σώμα, μέσω αυτών των δύο προσωρινών διακλαδώσεων.
Μετά τον τοκετό, το κυκλοφορικό σύστημα αναδιατάσσεται. Η αριστερή κοιλία γίνεται κυρίαρχη, υπεύθυνη για την αποστολή αίματος σε όλο το σώμα, ενώ η δεξιά κοιλία αναλαμβάνει νέο ρόλο, να στέλνει αίμα φτωχό σε οξυγόνο στους πνεύμονες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο capital.gr