Συνταγή του Ακη Πετρετζίκη για τέλειο, πολύ εύκολο κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι.
Εύκολο κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι
Συστατικά
- 220 γρ. βούτυρο, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 4 πορτοκάλια
- 420 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα 3 κ.σ. για τη φόρμα και τις σταγόνες κουβερτούρας
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 65 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 190 γρ. ξινόγαλο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. κουβερτούρα, σε σταγόνες
Για το σιρόπι
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 65 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Για τη γκανάς
- 220 γρ. κουβερτούρα
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.γ. καφέ, στιγμιαίο σε κόκκους
Μέθοδος Εκτέλεσης
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175o C στον αέρα.
2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 26 εκ.
3. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
4. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο, και έπειτα το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας συνεχώς.
5. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
6. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξυνόγαλο και τη βανίλια.
7. Προσθέτουμε αυτά τα 2 μείγματα εναλλάξ στο μπολ του μίξερ ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με το μείγμα του αλευριού. Ρίχνουμε μέσα τις σταγόνες κουβερτούρας ανακατεμένες σε 1 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε.
8. Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να τρυπάμε το κέικ με ένα μαχαίρι και εκείνο να βγαίνει καθαρό.
9. Αφαιρούμε από τον φούρνο καιαφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα για 10 λεπτά.
Για το σιρόπι
1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη με τον χυμό πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στο χλιαρό κέικ.
3. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς.
Για την γκανάς
1. Λιώνουμε τη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος και τον καφέ σε ένα μπολ το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω από μια κατσαρολίτσα με νερό που σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά.
2. Ανακατεύουμε σταδιακά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει λείο.
3. Περιχύνουμε το κέικ και σερβίρουμε.