-Και τι να πείτε-
Συχνά πολλοί γονείς ξεκινάνε με καλή πρόθεση και λένε «κακά» πράγματα, φράσεις που δε βοηθάνε το παιδί τους να εξελιχθεί και να προχωρήσει. Τώρα που αρχίζει το σχολείο θυμηθείτε να ΜΗΝ πείτε αυτά τα πέντε πράγματα που σημειώνω εδώ! Αλλά σας έχω… σκονάκι με το τι είναι προτιμότερο να πείτε για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στη μεταβατική περίοδο από τις διακοπές πίσω στα θρανία.
1. «Θα κάνεις πολλούς καινούργιους φίλους»
Θεωρητικά είναι ωραία συμβουλή, αλλά αν το παιδί σας δυσκολεύετε να κάνει φιλίες ή αν στεναχωριέται γιατί άλλαξε τμήμα ή σχολείο και έχασε τους παλιούς του φίλους, η δήλωσή σας όχι μόνο δεν το παρηγορεί, αλλά είναι σαν να ρίχνετε αλάτι στην πληγή! Η ιδέα του να γνωρίσει νέους φίλους μπορεί να του προκαλεί περισσότερο στρες απ’ ότι ευχαρίστηση. Η ιδέα ότι έχασε τους παλιούς του φίλους επίσης μπορεί να το αγχώνει και να το στενοχωρεί. Επομένως, το να του υποσχεθείτε «επιτυχία» στον τομέα της φιλίας σημαίνει ότι (α) δε λαμβάνετε υπόψη τα συναισθήματά του και (β) ότι μπορεί αυτό να σας επιστρέψει μπούμερανγκ, αφού δεν είναι σίγουρο ότι το παιδί σας θα πετύχει όπως του υπόσχεστε.
Καλύτερα να πείτε:
«Καταλαβαίνω ότι σου λείπουν οι παλιοί σου φίλοι και ότι σου είναι δύσκολο να κάνεις νέους φίλους… Θυμάσαι όμως πέρσι το καλοκαίρι που γνώρισες το τάδε παιδάκι στην προπόνηση/παιδική χαρά, κλπ., και γίνετε φίλοι; Έλα να σκεφτούμε πώς μπορείς να γνωρίσεις νέους φίλους φέτος».
2. «Φέτος που είσαι σε μεγαλύτερη τάξη να ξέρεις ότι θα έχεις περισσότερα μαθήματα»
Είναι προφανές ότι όσο μεγαλώνει ένα παιδί και πηγαίνει σε μεγαλύτερη τάξη θα έχει να μάθει περισσότερα πράγματα και να κάνει πιο πολλά μαθήματα. Πιθανότατα το γνωρίζει και το παιδί σας! Δε χρειάζεται λοιπόν να του το υπενθυμίσετε και να του το τονίσετε από πριν. Με αυτή την πληροφορία όμως δε βοηθάτε το παιδί σας, ούτε το προετοιμάζετε να ανταπεξέλθει καλύτερα- αντίθετα, το στρεσάρετε και το αγχώνετε. Αν θέλετε να συζητήσετε για τα μαθήματα και τα διαβάσματα, είναι προτιμότερο να κουβεντιάσετε για το πώς μπορεί το παιδί σας να προετοιμαστεί καλύτερα.
Καλύτερα να πείτε:
«Τώρα που μεγάλωσες έχεις έναν ωραίο και οργανωμένο χώρο για να κάνεις τα μαθήματά σου. Όταν επιστρέφεις από το σχολείο θα ξεκουράζεσαι λίγο, μετά θα συγκεντρώνεσαι να τελειώσεις τα καθήκοντά σου και ύστερα θα έχεις ελεύθερο χρόνο για να παίξεις».
3. «Θυμάμαι πόσο άγχος είχα κι εγώ όταν επέστρεφα στο σχολείο μετά τις διακοπές»
Αυτή είναι μία ατάκα που πολλοί γονείς λένε στο παιδί τους, θεωρώντας ότι αν μοιραστούν μαζί του κάτι σχετικό θα το βοηθήσουν να αισθανθεί καλύτερα. Δυστυχώς όμως, το παιδί δεν παρηγοριέται με τέτοιες δηλώσεις! Αντίθετα, αισθάνεται μεγαλύτερο άγχος, γιατί δε βλέπει πώς οι αναμνήσεις σας σχετίζονται με τη δική του ζωή και δεν νιώθει ότι του προσφέρετε κάτι για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί.
Καλύτερα να πείτε:
«Κάθε αλλαγή και κάθε καινούργιο ξεκίνημα μπορεί να φέρνει πολλά και διάφορα συναισθήματα: και χαρά, αλλά και άγχος για το άγνωστο και το διαφορετικό. Θυμάσαι όταν ξεκίνησες (νηπιαγωγείο/κολύμβηση, κάτι που σχετίζεται με μία νέα εμπειρία στη ζωή του παιδιού σας) που είχες αγωνία; Αλλά με τη βοήθεια της δασκάλας/του προπονητή προσαρμόστηκες και τώρα σου αρέσει;».
4. «Ο αδερφός σου/η ξαδέρφη σου πέρασε πολύ καλά σε αυτή την τάξη»
Σίγουρα κάθε γονιός θέλει να ξεκινήσει το παιδί του θετικά τη νέα σχολική χρονιά. Οι συγκρίσεις με αδέλφια, συγγενείς και φίλους όμως δεν ξεμπλοκάρουν ένα παιδί που είναι διστακτικό ή αγχωμένο, γιατί του θυμίζουν τις δικές του δυσκολίες.
Καλύτερα να πείτε:
«Καλή αρχή! Τι τύχη, που σου αρέσει η ζωγραφική/μουσική, κλπ.! Βλέπω ότι έχεις την αγαπημένη σου δασκάλα από πέρσι. Για να δούμε τι άλλο χρειάζεσαι για να είναι καλή η φετινή σχολική χρονιά».
5. «Καιρός να στρωθείς στη δουλειά»
Σε κανένα παιδί δεν αρέσει η ιδέα του να «στρωθεί στη δουλειά» και να χάσει την ελευθερία και την ξενοιασιά του! Όλα τα παιδιά θέλουν ελεύθερο χρόνο για να τον διαθέσουν σε αυτά που αγαπάνε και τους ενδιαφέρουν. Διαβεβαιώστε λοιπόν το παιδί σας ότι θα έχει και ελεύθερο χρόνο!
Καλύτερα να πείτε:
«Ξέρω ότι φέτος θα μάθεις πολλά καινούργια πράγματα στο σχολείο και θα κάνεις ξένες γλώσσες, κλπ. Για να δούμε ποιες δραστηριότητες που σου αρέσουν να βάλουμε στο πρόγραμμα και να μου πεις τι θέλεις να κάνεις τα επόμενα σαββατοκύριακα για να περάσεις όμορφα».