Μια νέα, αλλά και διαφορετική από τις προηγούμενες, σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας και στην προστασία της οικογένειας -κι ειδικά των μικρών παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί- από τον κορονοϊό. Για άλλη μια χρονιά προσπαθούμε καθημερινά να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στο τακτικό πλύσιμο των χεριών, στη σωστή χρήση μάσκας, στην εφαρμογή αντισηπτικών, στην τήρηση αποστάσεων.
Η πανδημία μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων μας – και είναι λογικό. Ως γονείς, όμως, στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την Covid-19, δεν πρέπε να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία τους, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά δυνητικά μπορεί πλέον να είναι και εντονότεροι.
Επιστροφή στα σχολεία εν μέσω… εμβολιαστικού κενού
Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο, επικεντρωθήκαμε στην προστασία των παιδιών μας και συνολικά της οικογένειας από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να αφήσουμε πίσω άλλους κινδύνους υγείας κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε άμεσα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, αλλά και του φόβου ότι η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να εκθέσει τα παιδιά στον κορονοϊό.
Όπως μάλιστα είχε επισημάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τον Μάρτιο του 2021, η πανδημία «έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων».
Γίνεται λοιπόν προφανές ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή των παιδιών στις δραστηριότητές τους μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση παλιών και ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων στον ανεμβολίαστο παιδικό πληθυσμό.
«…Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%», είχε επισημάνει τον Μάρτιο η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.
Η επίσκεψη στον παιδίατρο πρέπει να είναι προτεραιότητα
Τώρα που σιγά-σιγά επιστρέφουμε στην κανονική ροή της καθημερινής μας ζωής είναι πολύ σημαντικό να καλυφθεί άμεσα αυτό το εμβολιαστικό κενό που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, καθώς τα παιδιά μας θα βρεθούν εκτεθειμένα σε νόσους για τις οποίες υπάρχουν αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.
Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, είναι οι μήνες που επισκεπτόμαστε τον παιδίατρο για το προγραμματισμένο check up και τον προληπτικό εμβολιασμό των παιδιών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων έχει απευθύνει έκκληση σε όλους μας να ανοίξουμε τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών μας -όπου είναι καταχωρημένα τα εμβόλια- και σε συνεννόηση με τον παιδίατρό μας να ελέγξουμε την εμβολιαστική τους κάλυψη. Στην περίπτωση που θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν καθυστερημένοι εμβολιασμοί, να φροντίσουμε όλοι, άμεσα, να τα εμβολιάσουμε.
Η επίσκεψή μας στον παιδίατρο με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί και μια ιδανική ευκαιρία να ενημερωθούμε για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β, και να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας άμεσα, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει. Η μηνιγγίτιδα Β συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β:
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μηνιγγίτιδα δεν υποχωρεί την άνοιξη όπως οι άλλες ιώσεις, και αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για την υγεία των παιδιών.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις · προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.
Μετάδοση της νόσου
Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο εγκαθίσταται στη μύτη και το λαιμό και μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο.
Η μετάδοση μπορεί να γίνει εύκολα μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων όπως:
• Βήχας και φτέρνισμα
• Φιλί
• Συγχρωτισμός
Περίπου 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει σε άλλους.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας Β;
Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την Μηνιγγίτιδα Β;
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β – κι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε.
Ας συμβουλευτούμε όλοι οι γονείς τον παιδίατρό μας για τη μηνιγγίτιδα Β και ό,τι άλλο μας απασχολεί κι ας εμβολιάσουμε εγκαίρως τα παιδιά μας. Για να συνεχίσουν τη ζωή τους ασφαλή κι εμείς να κοιμόμαστε (όσο γίνεται) πιο ήσυχοι.