Έκκληση για τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών απευθύνει η επισημονική κοινότητα, καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα τους ανοίγματος των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά.
Για τα δεδομένα που ισχύουν σχετικά με την προστασία των παιδιών από τον ιό και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος που διευκρίνισε ότι, ναι μεν οι αριθμοί δείχνουν πως ένα μικρό ποσοστό των παιδιών νοσεί σοβαρά, ωστόσο τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή.
“Υπάρχει κάποιο παιδί να πάθει κάτι στοιχειωδώς σοβαρό από εμβόλιο; Όχι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το πρωτόκολλο του 50% + 1 για το κλείσιμο τμήματος
Σχετικά με την ανησυχία που επικρατεί για το νέο πρωτόκολλο που ισχύει στα σχολεία σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, δήλωσε πως με βάση μια μεγάλη μελέτη, το άμεσο κλείσιμο ενός τμήματος σε περίπτωση κρούσματος δεν υπερισχύει συγκριτικά με την καθημερινή ιχνηλάτηση των μαθητών με rapid test.
“Η αποτελεσματικότητα των 2 μέτρων ήταν η ίδια. Δεν πλεονεκτεί να εισέλθουν σε καραντίνα οι μαθητές”.
Για το τι μέλλει γενέσθαι με την πανδημία στη χώρα μας, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια μικρή αύξηση κρουσμάτων, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δ εξαιτίας της οποίας ο ιός είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός.
“Εξαρτάται από τον καιρό. Να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη χωρίς ηλικιακό διαχωρισμό”, πρόσθεσε.
Για τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και γονέων
Σχολίασε δε ότι η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά δεν είναι σε τόσο άσχημο επίπεδο αν λάβει κανείς ως δεδομένα τους εμβολιασμούς στους γονείς:
“Τα ποσοστά των γονέων, δηλαδή άτομα ηλικίας 30 με 50 των έχουν ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έχουν ποσοστά από 40 με 55%, ανάλογα και την ηλικία. Όταν το 60% δεν έχει εμβολιαστεί το ίδιο θα είναι δύσκολο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους”.
Από την άλλη ο καθηγητής παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος επεσήμανε ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών θα νοσήσει και παράλληλα τόνισε πως έχει σημειωθεί αύξηση των περιστατικών στο νοσοκομείο “Παίδων”.