Τα οφέλη από την απλοποίηση του μικρόκοσμου μέσα στον οποίο ζουν τα παιδιά μας, είναι πολλά. Και μπορεί να κάνει τη ζωή μας ακόμα πιο όμορφη. Τα παιδιά αναπτύσσονται καλύτερα όταν έχουν τον χρόνο και τον χώρο για να εξερευνήσουν τον κόσμο τους χωρίς τους περιορισμούς του «πάρα πολύ». Τα παιδιά αντιμετωπίζουν αισθητηριακή υπερφόρτωση με “πάρα πολλά μπιχλιμπίδια, πάρα πολλές επιλογές και πάρα πολλές πληροφορίες“. Όταν ασκούμε την γονεϊκότητα, με γνώμονα την απλότητα, οι γονείς μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το καθημερινό στρες του παιδιού, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένα και πιο επιτυχημένα παιδιά.
Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να βρουν τον εαυτό τους – μέσω του παιχνιδιού και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Εάν κατακλύζουμε ένα παιδί με πράγματα -και με κάθε είδους επιλογές- προτού να είναι έτοιμο, τότε το παιδί θα αναζητάει μόνο ένα πράγμα: Περισσότερα! Καθώς μειώνουμε την ποσότητα των παιχνιδιών του παιδιού μας και την ακαταστασία, αυξάνεται η προσοχή του και η ικανότητά του για βαθύ/εστιασμένο παιχνίδι.
Η υπερβολική ποσότητα υλικών οδηγεί σε πολύ λίγο χρόνο και πολύ μικρό βάθος στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά βλέπουν και εξερευνούν τον κόσμο τους.
Παράλληλα, η απλούστευση του προγράμματος της οικογένειάς μας, μπορεί να μειώσει την ξέφρενη αίσθηση ότι είμαστε πάντα εν κινήσει. Τα παιδιά με ένα πλήρες πρόγραμμα σχολικών μαθημάτων, εξωσχολικών δραστηριοτήτων ή αθλημάτων κάθε μέρα μπορεί να αισθάνονται αγχωμένα και «χαομένα», δεδομένου ότι τους λείπει ο ελεύθερος χρόνος που χρειάζονται τα παιδιά για δημιουργικό παιχνίδι και εξερεύνηση. Και όταν ορίζουμε -μαζί- αποτελεσματικά χρονικά όρια οθόνης, βοηθάμε το παιδί να μην διασπάται η προσοχή του και να μάθει να βρίσκει χαρά στην παρούσα στιγμή.
Η ξεκούραση καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, η οποία καλλιεργεί τη δραστηριότητα. Η δραστηριότητα, τροφοδοτεί την ξεκούραση, που διατηρεί τη δημιουργικότητα κ.ο.κ. Το καθένα αντλεί από το άλλο και το τροφοδοτεί. Όταν απλοποιούμε τη ζωή μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτά που πραγματικά εκτιμούμε. Όχι μόνο να περνάμε τις ημέρες μας μέσα σε μία αέναη δράση-αντίδραση.
⁂ Πρωτότυπο Κείμενο: Neurochild Community
⁂ Μετάφραση • Επιμέλεια Κειμένου: Healing Parenting – Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γονεϊκότητας