H προωρότητα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν όλοι οι γονείς που απέκτησαν παιδί το οποίο γεννήθηκε πριν την ώρα του, χωρίς να επωφεληθεί στο έπακρο ό,τι έχει να του προσφέρει το περιβάλλον της μήτρας.
Πρόωρο θεωρείται το νεογνό το οποίο γεννήθηκε πριν την 37η εβδομάδα από τη στιγμή της σύλληψής του.
Συχνά, η αρχή για τους μικρούς μας αγωνιστές είναι δύσκολη, διότι χρειάζονται την υποστήριξη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού στις εντατικές μονάδες θεραπείας.
Σίγουρα, ως μητέρα, τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, βιώσατε αρνητικά συναισθήματα. Νιώθατε θυμό και αγανάκτηση, γιατί σας έκλεψαν μια φυσιολογική γέννα και πολύτιμο χρόνο από το νεογέννητό σας.
Κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορέσατε να θηλάσετε, να το αγκαλιάσετε ή να το χαϊδέψετε όπως θα θέλατε, παρά μόνο του ψιθυρίσατε λόγια αγάπης πίσω από το γυαλί της θερμοκοιτίδας.
Και αφού στο τέλος πήγαν όλα κατ ευχήν και βρίσκεστε με το εξιτήριο στο χέρι, η επιστροφή στο σπίτι με το μωρό σας φαντάζει βουνό.
Τι πρέπει να προσέχετε με την επιστροφή σας στο σπίτι με ένα πρόωρο νεογνό
Τα πρόωρα μωρά παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα τελειόμηνα. Συχνά κλαίνε περισσότερο, αργούν να μάθουν πώς ξεχωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα, τρέφονται με μεγαλύτερη δυσκολία και γενικά είναι πιο ευπαθή στις λοιμώξεις.
Στο σπίτι φροντίστε:
• να τηρήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες που σας δόθησαν κατά το εξιτήριο από την μονάδα εντατικής νοσηλείας
• να διατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου γύρω στους 22ο-24οC, χωρίς απότομες αυξομειώσεις
• καλό είναι να αποφεύγονται οι συχνές και πολυάριθμες επισκέψεις στο σπίτι, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο το μικρό σας να αρρωστήσει
• είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συχνή επικοινωνία με τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας καθοδηγεί στις αμφιβολίες σας
• τέλος, οπλιστείτε με υπομονή και θετική σκέψη!
Η ανάπτυξη του πρόωρου μωρού
Το πρόωρο μωρό πιθανόν στα πρώτα του γενέθλια να υπολείπεται λίγο αναπτυξιακά σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν στις 38-40 εβδομάδες κύησης.
Δεν θα πρέπει όμως να ανησυχείτε γι’αυτό, διότι η σωματική ανάπτυξη και ψυχοκινητική εξέλιξη του πρόωρου βρέφους εξετάζονται με βάση όχι τη χρονολογική ηλικία -δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία γεννήθηκε-, αλλά τη διορθωμένη -την ηλικία δηλαδή κατά την οποία θα έπρεπε να είχε γεννηθεί.
Αν για παράδειγμα, το μικρό σας γεννήθηκε 6 εβδομάδες νωρίτερα, τη μέρα που θα σβήσετε το πρώτο του κεράκι θα είναι μόνο 10 ½ μηνών σε αναπτυξιακό επίπεδο. Λάβετε υπόψιν, ότι στην ηλικία των δύο ετών περίπου τα περισσότερα πρόωρα συνήθως συγκρίνονται ικανοποιητικά με τα τελειόμηνα της ίδιας ηλικίας.
Εξάλλου, τα αναπτυξιακά ορόσημα για το παιδί σας θα είναι τελικά τα ίδια με αυτά των άλλων παιδιών, παρότι μπορεί να καθυστερήσουν λίγο.
Η συμπεριφορά του γονέα
Είναι φυσιολογικό να νιώθετε τόση ευγνωμοσύνη που το παιδί σας κέρδισε την μάχη της προωρότητας, ώστε πολλές φορές νιώθετε ανίκανοι να ελέγξετε τη συμπεριφορά του καθώς μεγαλώνει.
Προσπαθήστε παρόλα αυτά, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας, πως ακόμα και αν το παιδάκι σας μπορεί να δείχνει ευάλωτο και μικρότερο από το μέσο όρο στα πρώτα του χρόνια, θα χρειαστεί τα ίδια σαφή και τρυφερά όρια στη συμπεριφορά και την διαπαιδαγώγησή του, όπως όλα τα παιδιά.
Επίσης, ορισμένοι γονείς θα διαπιστώσουν, βλέποντας το μωρό τους τόσο μικρό και ευάλωτο τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, ότι γίνονται επιφυλακτικοί όταν το κρατούν ή το αγγίζουν, ακόμη κι όταν είναι μεγαλύτερο και δυνατότερο.
Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σημαίνει, ότι το μωρό σας, μεγαλώνοντας, δεν θα βιώσει το άγγιγμα και την αγκαλιά όσο θα έπρεπε.
Η σωματική εγγύτητα και οι αγκαλιές είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στην ανάπτυξη ενός παιδιού και ένας υπέροχος τρόπος να το βοηθήσετε να μειώσει το άγχος του, κάνοντάς το να νιώθει ασφάλεια και φροντίδα.
Αν οι αγκαλιές απουσίαζαν μέχρι τώρα, δεν είναι ποτέ αργά να κάνετε μία καινούργια αρχή! Το ίδιο το παιδάκι θα σας δείξει τι απολαμβάνει και τι όχι. Ακολουθήστε λοιπόν τις αντιδράσεις του.
Να θυμάστε ότι η αγάπη και η τρυφερότητα είναι πάντα πιο δυνατές από την τελειότητα!
Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα Παιδίατρος