Σε ηλικία 81 ετών η καρδιά του τον νίκησε τελικά. Αφού ο ίδιος ταυτόχρονα την είχε περιφρονήσει και την είχε αγαπήσει όσο κανείς.
Καρδιακός από τα 50 του, ο Ντικ Χόιτ κατάφερε να ξεπεράσει κάθε λογική και να γίνει ο πιο σπουδαίος μπαμπάς του κόσμου. Τώρα όμως έφυγε από τη ζωή. Μόνο που αυτό ίσως να μην είναι το μεγαλύτερο δυστύχημα της ιστορίας. Ίσως η μεγαλύτερη λύπη να βρίσκεται στο ότι το αναπηρικό καρατσάκι του Ρικ θα περιμένει μετέωρο, σε μία αναμονή, να θυμάται τις πιο γλυκές-δύσκολες στιγμές που έζησαν οι δυο τους, γράφοντας ιστορία στις διαδρομές της υφηλίου.
Ο Ντικ κι ο Ρικ.
Ένας αδύναμος μπαμπάς που έγινε ο πιο δυνατός όλων, για να μπορεί ο παραπληγικός γιος του να απολαμβάνει το ταξίδι….
Στις 16 Γενάρη του 1962, σε ένα νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, η Τζούντι Χόιτ βίωσε την χειρότερη εμπειρία που θα μπορούσε να ζήσει μία επίδοξη μητέρα. Η γέννα ήταν δύσκολη, καθώς ο ομφάλιος λώρος είχε μπλεχτεί γύρω από το λαιμό του εμβρύου, σταματώντας την αιμάτωση του εγκεφάλου τα πρώτα κρίσιμα λεπτά της ζωής του.
Τελικά το αγοράκι έζησε, αλλά όπως είπαν αργότερα οι γιατροί στους γονείς του, δεν θα μπορούσε ποτέ ούτε να περπατήσει, ούτε να μιλήσει. Η ολιγόλεπτη αυτή στέρηση του οξυγόνου κατέστρεψε το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση των άκρων και της ομιλίας. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να ελέγχει τις κινήσεις του κεφαλιού.
Όταν ο Ρικ έγινε 11 ετών, οι γονείς του τον πήγαν στο Πολυτεχνείο του Tufts University στη Βοστόνη και ζήτησαν από τους μηχανικούς να βοηθήσουν το παιδί να επικοινωνεί. Μόλις ο επικεφαλής καθηγητής είδε το παιδί, τους είπε: «Αδύνατον. Ο εγκέφαλος ενός τέτοιου παιδιού δεν μπορεί να δεχθεί τίποτε!» «Σας παρακαλώ, μιλήστε του. Πείτε του κάτι. Πείτε του ένα αστείο!» είπε, ο πατέρας. Ο καθηγητής διηγήθηκε στον Ρικ ένα ανέκδοτο και εκείνος γέλασε.
Λίγους μήνες αργότερα οι μηχανικοί του Tufts έφτιαξαν ένα σύστημα με το οποίο ο Ρικ με διάφορες κινήσεις του κεφαλιού μετακινούσε έναν κέρσορα, επιλέγοντας γράμματα και σχημάτιζε λέξεις στην οθόνη ενός υπολογιστή. Μια μέθοδος που μέχρι σήμερα έχει βγάλει αρκετές ψυχές από τη σιωπή τους.
«Μπαμπά θέλω να τρέξουμε για τον Στιβ»!
Αργότερα πήγε στο σχολείο. Όταν ήταν 15 ετών, ένας συμμαθητής του τραυματίστηκε σε τροχαίο και το σχολείο οργάνωσε έναν αγώνα δρόμου 8 χιλιομέτρων προς τιμήν του. Όταν ο Ρικ γύρισε στο σπίτι, είπε στον πατέρα του: «Μπαμπά, θέλω να τρέξουμε για τον Στιβ». Ο Ντικ σάστισε. Δεν είχε τρέξει ποτέ πάνω από ένα χιλιόμετρο. Πώς θα έσπρωχνε ένα αναπηρικό καροτσάκι για οκτώ ολόκληρα χιλιόμετρα;
Το δοκίμασαν. Και τα κατάφεραν!
Μετά την υπερπροσπάθεια ο Ντικ ήταν κατάκοπος. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Είχε κάνει δύο stends, καθώς είχε προβλήματα με την καρδιά του. «Μπαμπά, όταν τρέχαμε, ένιωθα ότι δεν είμαι πια παράλυτος. Ένιωθα να τρέχω κι εγώ μαζί σου!», του είπε ο πιτσιρικάς και σαν όλα να γιατρεύτηκαν για τον πατέρα που αποφάσισε να τρέχει μαζί με το γιο του όσο πιο συχνά μπορούσε. Άρχισαν εντατική προπόνηση και δυο χρόνια αργότερα ήταν έτοιμοι για το μεγάλο αθλητικό γεγονός. Τον μαραθώνιο της Βοστόνης του 1979. Έτρεξαν και τερμάτισαν!
Ο Ρικ κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο πανεπιστήμιο και όταν αποφοίτησε, δέχθηκε την πρόταση του πανεπιστημίου για να εργαστεί στις υπηρεσίες του, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Ο Ντικ ανακηρύχθηκε ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ. Ήταν μάλιστα τέτοια η θέλησή του, που όταν κάποια στιγμή το 2010 ο γιατρός χτύπησε το καμπανάκι στον πατέρα: «Εάν συνεχίσεις, θα πάθεις έμφραγμα», εκείνος του έδωσε μία ασυνήθιστη, μα άκρως αναμενόμενη για την περίπτωση του απάντηση: «Θα τρέχω με τον Ρικ μέχρι να πεθάνω!»
Η πιο συγκινητική στιγμή τους όμως στήθηκε μπροστά από μία κάμερα. Σε μία τηλεοπτική συνέντευξη των Χόιτ, ρώτησαν τον Ρικ, μετά απ’ όλα αυτά, τι δώρο θα ήθελε να κάνει στον πατέρα του. Και τότε ο Ρικ έγραψε στον υπολογιστή: «Θα ήθελα, έστω και για μία φορά, να καθίσει ο πατέρας μου στο καροτσάκι και να τον σπρώχνω εγώ»!
Ο Ντικ έτρεξε μαζί με τον Ρικ 32 φορές στον Μαραθώνιο της Βοστώνης που αποτελούσε και την αγαπημένη τους διαδρομή. Ήταν τόσο γιγαντιαία η προσπάθειά του, που όταν το 2014 αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει, οι διοργανωτές τοποθέτησαν προς τιμήν του ζευγαριού ένα άγαλμά τους στην αφετηρία της διαδρομής.
Ένα άγαλμα που όλοι μας θα έπρεπε να κοιτάζουμε ευλαβικά και με αίσθηση μετάνοιας για όλα τα “δεν μπορώ” που είπαμε στη ζωή μας…
To διαβάσαμε στη σελίδα Φιλότιμο
gazetta.gr