Πανεπιστήμια: Μόνο για εμβολιασμένους ή με αρνητικό τεστ, η πρόσβαση στο αμφιθέατρο και στα μαθήματα

Μόνο οι εμβολιασμένοι φοιτητές ή εκείνοι που έχουν κάνει και θα κάνουν rapid test μια φορά την εβδομάδα, θα έχουν πρόσβαση στα αμφιθέατρα και στα μαθήματα στα πανεπιστήμια από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Αυτό προκύπτει και από τις πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αλλά και διαφαίνεται από την πρώτη σχετική απόφαση που εκδόθηκε από το ΕΚΠΑ.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο δια ζώσης και εκφράζεται η ελπίδα ότι όταν θα έρθει η ώρα της έναρξης των μαθημάτων, οι περισσότεροι φοιτητές θα έχουν εμβολιαστεί. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση, για να συμμετάσχουν στα μαθήματα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε PCR test ή rapid test και μάλιστα τα test θα πρέπει να επαναλαμβάνονται μία φορά την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΚΠΑ που θεωρείται ότι είναι ο “μπούσουλας” και για τα άλλα ΑΕΙ: “Η πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια, στις κλινικές, στις ανασκαφές και στις γραμματείες θα πραγματοποιείται με χρήση μάσκας και θα επιτρέπεται σε εμβολιασμένους ή σε άτομα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid-test ή PCR test για τον ιό SARS-CoV-2. Αυτά τα tests, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί”.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

Η Σύγκλητος, εφόσον και κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος εξακολουθούν να υφίστανται μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων λόγω της πανδημίας covid-19 και επιτρέπεται η δια ζώσης πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αποφασίζει τα εξής:

1) Τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές, οι ανασκαφές και η πρακτική άσκηση των φοιτητών θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Οι Σχολές και τα Τμήματα, εφόσον αυτό είναι εφικτό, δύνανται να δημιουργήσουν τμήματα με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων.

2) Σε κάθε υπηρεσία και δομή του ΕΚΠΑ, θα ορίζεται ένας υπεύθυνος ή περισσότεροι, όταν απαιτείται από τη φύση, το μέγεθος ή τη διασπορά της νόσου COVID-19, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι ανωτέρω υπεύθυνοι, θα ενημερώνουν και θα προτρέπουν για την εφαρμογή των εν ισχύ μέτρων και θα αναφέρουν και εισηγούνται στον επικεφαλής της υπηρεσίας ή δομής.

3) Προκειμένου για Τμήματα ή Σχολές, επικεφαλής θεωρείται ο Πρόεδρος του Τμήματος ή ο Κοσμήτορας όταν πρόκειται για μονοτμηματική Σχολή. Επιπλέον, σε κάθε Σχολή, συντονιστικό ρόλο θα έχει ο Κοσμήτορας της Σχολής.

4) Η πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια, στις κλινικές, στις ανασκαφές και στις γραμματείες θα πραγματοποιείται με χρήση μάσκας και θα επιτρέπεται σε εμβολιασμένους ή σε άτομα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid-test ή PCR test για τον ιό SARS-CoV-2. Αυτά τα tests, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί.

5) Να αιτηθεί προς το Υπουργείο Υγείας τη λειτουργία δύο εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους του ΕΚΠΑ για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2021.

Κεραμέως: Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Για τον προγραμματισμό που αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία για την επόμενη σχολική χρονιά από Σεπτέμβριο, μίλησε μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε, “απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε από τον Σεπτέμβριο στην δια ζώσης εκπαίδευσης. Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εργαλεία που θα το διασφαλίσουν αυτό. Το πρώτο και κυριότερο είναι το εμβόλιο, υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως το self test και τα υγειονομικά πρωτόκολλα”.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπερόπλο είναι το εμβόλιο. Από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τα παιδιά από 15 ετών και άνω. Δεν έχω ακριβή στοιχεία, αλλά άκουσα ότι κλείστηκαν ήδη κάποιες χιλιάδες ραντεβού, οπότε είναι και αυτό ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα”, συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.

Για την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα, η κ. Κεραμέως είπε ότι και σε αυτό το πεδίο “είναι απόλυτη προτεραιότητα η επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και σε αυτήν την περίπτωση υποχρεωτικός εμβολιασμός για διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, ως προϋπόθεση για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

“Περίπου το 75% των εκπαιδευτικών είναι ήδη εμβολιασμένο, ωστόσο δεν φθάνει, χρειαζόμαστε και άλλους εμβολιασμούς, είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτό το όπλο κατά της πανδημίας”, είπε η υπουργός Παιδείας σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς και σε αυτήν την περίπτωση να απαντά αν θα υπάρξει μέτρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό δασκάλων και καθηγητών, προκειμένου να μπορούν να μπουν στις σχολικές αίθουσες.

thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network