ΟΧΙ ΖΑΧΑΡΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2 ΕΤΩΝ!
Παρά το ότι γενικά αποφεύγουμε να δίνουμε γλυκά στα πολύ μικρά παιδιά, τα πρόσθετα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές τους είναι συχνά υπερβολικά. Υπολογίζεται ότι τα βρέφη καταναλώνουν ένα κουταλάκι του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη ανά 24ωρο ενώ τα νήπια καταναλώνουν περίπου 6 κουταλάκια το 24ωρο.
Για τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, η ποιότητα της κάθε μπουκιάς είναι πολύ σημαντική.
Η διατροφική έκθεση τις πρώτες 1000 μέρες της ζωής, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών μακροπρόθεσμα ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει τις γευστικές προτιμήσεις και τις επιλογές τους στο φαγητό.
Σύμφωνα με τις συστάσεις “2020 Dietary Guidelines Advisory Committee” των ΗΠΑ, καμία ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης δεν είναι αποδεκτή για τις ηλικίες κάτω των 2 ετών.
Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να αποφύγουμε φαγητά και ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη. Η ενέργεια σε τέτοια προϊόντα είναι πιθανό να αντικαταστήσει την ενέργεια από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπάρκειας απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.
Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων με ζάχαρη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Τα πρόσθετα σάκχαρα χρησιμοποιούνται σε μεταποιημένα τρόφιμα και ροφήματα για να προσδώσουν γλυκιά γεύση και διαφέρουν από τα φυσικά σάκχαρα που αποτελούν μέρος ενός φρούτου ή ενός ποτηριού γάλακτος.
Τα μήλα και τα πορτοκάλια επίσης περιέχουν σάκχαρα αλλά επιπλέον παρέχουν φυτικές ίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Το μητρικό γάλα περιέχει και αυτό “ζάχαρη”, αλλά ενσωματωμένη σε ένα τέλειο συνδυασμό από ανοσοποιητικά στοιχεία, λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες.
Παρ’ όλο που ο 100% φυσικός χυμός φρούτων φαίνεται να προσφέρει το ίδιο όφελος με ολόκληρο το φρούτο, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό. Ο χυμός φρούτων, ειδικά για τα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής, είναι μεγάλη πηγή ζάχαρης χωρίς πολλά θρεπτικά οφέλη.
Μεταξύ 1 έως 3 ετών τα παιδιά δε θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από μισή κούπα φυσικού χυμού την ημέρα.
Συνήθεις πηγές πρόσθετων σακχάρων
1) Σακχαρούχα ροφήματα
2) Επιδόρπια και γλυκά σνακ (προσοχή στα παιδικά γιαουρτάκια και τα μπισκότα)
3) Σοκολάτες και γλυκά
4) Δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών.
Ετικέτες που υποδηλώνουν πρόσθετα σάκχαρα:
1) καστανή ζάχαρη
2) γλυκαντικό καλαμποκιού
3) δεξτρόζη
4) φρουκτόζη
5) γλυκόζη
6) σακχαρόζη
7) μέλι
8) λακτόζη
9) μαλτοδεξτρίνες (συχνό πρόσθετο στα βρεφικά γάλατα σκόνη).
Οι γονείς, λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγουν τα πρόσθετα σάκχαρα στην βρεφική και νηπιακή δίαιτα, λόγω της ισχυρής σύνδεσης με:
1) οδοντιατρικά προβλήματα όπως η τερηδόνα
2) παιδική παχυσαρκία και
3) μελλοντικά προβλήματα υγείας, όπως, σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τέλος η υπερβολική ζάχαρη στις μικρές ηλικίες τροποποιεί τις διατροφικές συνήθειες προς τις γλυκές γεύσεις και τις λιγότερο υγιεινές επιλογές.
Η Παιδιατρική είναι Τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης