Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας (15 Ιουνίου) αποτελεί μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπογονιμότητα. Η αύξηση της υπογονιμότητας είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και πλήττει το 15% των σημερινών ζευγαριών. Αξίζει να τονιστεί ότι το πρόβλημα αυτό αφορά και τους δύο συντρόφους και σύμφωνα με τις τελευταίες ιατρικές έρευνες υπάρχει περίπου ίδια αναλογία σε ότι αφορά τα ιατρικά αίτια της υπογονιμότητας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας (15 Ιουνίου) ο δρ. Ηλίας Γάτος, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, παρουσιάζει καινοτομίες και νέα επιτεύγματα που αυξάνουν τις δυνατότητες επιτυχίας.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση εξελίσσεται με νέες καινοτόμες τεχνικές που αφορούν όλα τα στάδια της εξωσωµατικής διαδικασίας, από τη λήψη και επεξεργασία του γενετικού υλικού, τη γονιµοποίηση των ωαρίων, την επώαση, έως και τις τεχνικές επιλογής των εµβρύων προς εµβρυοµεταφορά και τη διατήρηση της γονιμότητας.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Τα τελευταία χρόνια, σημαντικό μέρος της έρευνας αναπαραγωγής είναι επικεντρωμένο στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών ουσιών με στόχο τη βελτίωση της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας και την ελάττωση των παρενεργειών στις γυναίκες. Παράλληλα αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό στις κλινικές εγκυμοσύνες.
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και μηχανικής μάθησης (machine learning) παρέχουν τη δυνατότητα φωτογραφικής απεικόνισης εμβρύων στα διάφορα στάδια της καλλιέργειας στο εργαστήριο, έτσι ώστε να λαμβάνεται πλήρης εικόνα των μορφολογικών και μορφοκινητικών χαρακτηριστικών τους, με αποτέλεσμα αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης. Αντιστοίχως εξελίσσεται και το σύστημα επιλογής των κατάλληλων ωαρίων και εμβρύων για κρυοσυντήρηση.
Η βελτίωση των μεθόδων προοεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD) εγγυώνται υψηλότερη αξιοπιστία στην ανίχνευση γονιδίων που ευθύνονται για σοβαρά νοσήματα και δίνουν τη δυνατότητα ασφαλούς επιλογής υγιών εμβρύων που θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφύτευσης, μείωση της πιθανότητας αυτόματης αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς και αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Με την τεχνική παρακολούθησης και καταγραφής της εξελικτικής πορείας των εµβρύων (Time Lapse), εντός των επωαστικών κλιβάνων, µε µικροκάµερες σε 24ωρη βάση µέχρι και τη στιγµή της εµβρυοµεταφοράς, επιδιώκεται αξιολόγηση και επιλογή των δυνητικά καλύτερων εµβρύων, ως προς τα µορφοκινητικά τους γνωρίσματα, χωρίς να εκτίθενται σε αλλαγές των συνθηκών καλλιέργειάς τους.
Η δυνατότητα να προσδιορίζουμε το “παράθυρο εμφύτευσης” (Window of Implantation-WOI), αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος υποδεκτικότητας του ενδομητρίου είναι ένα εξατομικευμένο τεστ το οποίο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες οι γυναίκες που πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα εξωσωματικής. Επίσης μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ζευγάρια που έχουν βιώσει ανεπιτυχείς κύκλους ή απώλεια εγκυμοσύνης μετά τη μεταφορά καλής ποιότητας εμβρύων.
Η θεραπεία αναζωογόνησης του ενδομητρίου και των ωοθηκών PRP (Platelet-Rich Plasma) είναι μια πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόζεται και στη γυναικολογία με σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα με το PRP ενδομητρίου επιτυγχάνεται η αύξηση της υποδεκτικότητας του ενδομητρίου ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εμφύτευση του εμβρύου και ταυτόχρονα, να μειωθεί ο κίνδυνος αποβολής τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στη μήτρα. Το PRP ωοθηκών δίνει τη δυνατότητα σύλληψης με το γενετικό υλικό της ίδιας της γυναίκας και όχι με ωάρια δότριας.
Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος (minimal stimulation in vitro fertilization ή Mini IVF) είναι μια νέα θεραπεία γονιμότητας που παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση πολύ λιγότερης φαρμακευτικής αγωγής. Η Mini IVF είναι μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής εξωσωματικής, περίπου όμοια με το φυσικό κύκλο, αλλά δίνει καλύτερα αποτελέσματα.
Ευχαριστούμε θερμά τον δρ. Ηλία Γάτο, Χειρουργό, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική Επιστημονικό Διευθυντς Μ.I.Y.A. emBIO medical center.