Σίτιση και αυτισμός | 20 βασικές οδηγίες

Σίτιση και αυτισμός

Αφενός θα ήθελα να αναφέρω ότι η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, η συστηματική επιλεκτικότητα – αμυντικότητα, αφετέρου, είναι από τις πιο συχνές δυσκολίες που παρατηρούνται στους αυτιστικούς.

Βασικές οδηγίες διαχείρισης:

1. Κρατήστε λεπτομερέστατο ιστορικό ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού όσον αφορά χρώμα, υφη, αλμυρότητα, θερμοκρασία σκληρότητα.

2. Οργανώστε ποικιλία σύμφωνα με το πεδίο προτίμησης.

3. Σε εμμονές με λευκά δοκιμάστε λευκές σάλτσες.

4. Σε εμμονές με ζυμαρικά π.χ κριθαράκι, δοκιμάστε ζυμαρικά που μοιάζουν με αυτό όπως κουσκουσάκι, σουσάμάκι και σταδιακά επεκταθείτε.

5. Πράξτε ανάλογα και με τα τυριά σύμφωνα με αλμυρότητα, σκληρότητα, υφή, χρώμα και άλλα, προσθέτοντας επίσης μικρές ποσότητες σε φαγητά που αγαπά.

6. Προσθέστε ζωμούς σε μικρές ποσότητες, να μην είναι τελείως στεγνά.

7. Προσθέστε ελαιόλαδο στο πιάτο.

8. Προσθέστε στο γιαούρτι, αν τρώει, μικρή ποσότητα από διεγερτικά φρέσκα, ή αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα, ακτινίδια, αχλάδια, ή/και μέλι κλπ.

9. Αυξήστε σταδιακά τις νέες ποσότητες με πολλή προσοχή και ευλάβεια.

10. Σε κάθε νέα δοκιμή νέας τροφής ή πειραματισμού σε μικροαλλαγές φροντίστε να είναι το παιδάκι σας πεινασμένο και καλοδιάθετο. Αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο.

11. Στην περίπτωση απτικής αμυντικότητας δοκιμάστε να παίξετε παιχνίδια με τις υφές που δεν πλησιάζει πάνω στο δέρμα, χέρια κ.α.

12. Μπορείτε να σπάσετε αβγά και να το βάλετε να περπατήσει πάνω τους στην μπανιέρα όπως και απλα παιχνίδια αισθητηριακά που μπορείτε να φανταστείτε.

13. Φτιάξτε μαζί μπιφτέκια και βάλτε το παιδί να συμμετέχει ενεργά.

14. Πασαλείψετε με νέες υφές τα χέρια μέχρι τους ώμους και απολαύστε νέα παιχνίδια.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΔΕΡΜΑΤΙΚΈΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ – ΑΤΟΠΙΕΣ)Ελέγξτε πρώτα για αλλεργίες αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

15.Αφήστε το παιδί να φάει και με τα χέρια.

16. Δώστε άπλετο χρόνο.

17. Να θυμάστε ότι πολλες φορές οι αμυντικοτητες μπορεί να οφείλονται σε κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες. Άλλοτε είναι απτικές και άλλοτε γευστικές.

18. Οι αυτιστικοί περνούν φάσεις εμμονής ή / και ολικής διακοπής συγκεκριμένων τροφών οι οποίες μπορεί να είναι μόνιμες ή να έρχονται και να προέρχονται….

19. Το ένστικτό της πείνας θα το σεβαστεί το παιδί σας.

20. Ο εργοθεραπευτής θα σας βοηθήσει με τα αισθητηριακά του παιδιού και ο λογοθεραπευτής με προβλήματα δυσφαγίας -δυσκαταποσίας που ενδεχομένως συνυπάρχουν!

INFO

Μποχατζιάρ Σπ.Ευάγγελος
Λογοθεραπευτής, Ειδικός Παιδαγωγός, Irlen Diagnostician-Clinic Director, INPP Sc Program

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network