Η ολοένα και πιο αυξημένη παιδική παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το εύλογο ερώτημα σε πολλούς γονείς.
Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο-διατροφολόγο, health coach (@nutrithink.gr)
Τσίχλες, καραμέλες, χυμοί φρούτων, μπισκότα και άλλα αντίστοιχα σνακ είναι επιλογές που τα παιδιά λατρεύουν και είναι δύσκολο να αποκλειστούν από ένα παιδικό διατροφικό πλάνο. Ωστόσο, η ζάχαρη που περιέχουν αντικαθίσταται σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό από άλλες γλυκαντικές ουσίες για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Η ολοένα και πιο αυξημένη παιδική παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια (πλέον έχειαγγίξει το 15-16%) έχει δημιουργήσει το εύλογο ερώτημα σε πολλούς γονείς: Θα πρέπει το παιδί να καταναλώνει γλυκαντικές ύλες ή τρόφιμα που τις περιέχουν;
Τι είναι οι γλυκαντικές ύλες
Πρόκειται για υποκατάστατα ζάχαρης με ελάχιστες ή με μηδενικές θερμίδες, που έχουν σταδιακή ή μηδενική δράση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις τεχνητές και τις φυσικές.
▶ Στις τεχνητές περιλαμβάνονται η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη (Ε951), το κυκλαμικό οξύ (Ε952), η ακετοσουλφάμη-Κ (Ε950), η θαυματίνη (Ε957), η νεοσπαριδίνη DC (E959) και η σουκραλόζη.
▶ Στις φυσικές περιλαμβάνονται η στέβια (γλυκοζίτες στεβιόλης), η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη. Σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων με στόχο τη δυνατότητα εναλλακτικής διατροφικής επιλογής των καταναλωτών.
Υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά;
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr