Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και οι προετοιμασίες για τη γιορτή του Πάσχα έχουν ήδη ξεκινήσει.
Τις ημέρες του Πάσχα, τα σπίτια ευωδιάζουν από παραδοσιακές μυρωδιές, όπως τα κλασικά πασχαλινα κουλουράκια, αλλά και το τσουρέκι που όλοι λατρεύουμε.
Ο pasrty chef Στέλιος Παρλιάρος, μάς δίνει την καλύτερη συνταγή για το πολίτικο, αφράτο τσουρέκι, που μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα, την οποία αν ακολουθήσετε, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Στέλιος Παρλιάρος: Συνταγή για τσουρέκι
Υλικά
-35 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα)
-35 γρ. βούτυρο αγελάδας
-100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
-160 γρ. ζάχαρη
-3 τεμ. αυγά και 1 ακόμη για επάλειψη
-1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
-1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
-100 γρ. νερό χλιαρό
-40 γρ. μαγιά νωπή
-600 γρ. αλεύρι σκληρό
-αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος· θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
*Αυξήστε τη δόση, αν θέλετε να φτιάξετε περισσότερα από ένα τσουρέκι.