Σύγκριση της αποτελεσματικότητας τριών τύπων μάσκας προστασίας για τον κορονοϊό παραθέτει σε νέα του ανάρτηση ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, όπως καταγράφηκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA.
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για τις μάσκες
Από τα στοιχεία των χωρών που προπορεύονται στους εμβολιασμούς, γνωρίζουμε πλέον πως οι εμβολιασμοί αποδίδουν.
Με το εμβόλιο ως κύριο μέτρο πρόληψης επιτρέπεται το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της εκπαίδευσης. Δεν έχουμε βέβαια εμβολιαστεί ακόμα όλοι και πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως τη χρήση της μάσκας.
Στη συνημμένη εικόνα, παραθέτω μια σύγκριση της αποτελεσματικότητας τριών τύπων μάσκας προστασίας, όπως καταγράφηκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA. Είναι σαφές από τη μελέτη πως πέραν αυτών που γνωρίζαμε (δηλαδή όταν τραγουδάμε, όταν βήχουμε και όταν φωνάζουμε), και η προσαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο επηρρεάζει την αποτελεσματικότητά της σε κάποιες κινήσεις μας.
Ακόμα και απλές κινήσεις του κεφαλιού μας, δεξιά-αριστερά, ή πάνω-κάτω, επηρρεάζουν το ποσοστό διαφυγής των αναπνευστικών σωματιδίων παρά τη χρήση μάσκας.
Δεν θα μπω σε διεξοδικές λεπτομέρειες της μελέτης. Μπορούμε με ασφάλεια να χρησιμοποιούμε τις “χειρουργικές” μάσκες σε καθημερινή βάση τηρώντας τις αποστάσεις. Αλλά, είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ και τράπεζες, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στα σχολεία να χρησιμοποιούν μάσκες προστασίας N95.