Δεν υπάρχει «καλύτερη» θέση θηλασμού. Η μητέρα και το βρέφος επιλέγουν αυτή που τους βολεύει

Η εξοικείωση με τις κύριες θέσεις του θηλασμού ανήκει στη βασική προετοιμασία που κάνει η μαμά που θέλει να προσφέρει το δώρο του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στο βρέφος της.

Εναλλακτικά η εξοικείωση αυτή μπορεί να γίνει «επί τω έργω» κατά τη διάρκεια της παραμονής στο μαιευτήριο, με τη βοήθεια μία έμπειρης μαίας ή συμβούλου θηλασμού, με την προϋπόθεση ότι το βρέφος συνδιαμένει με τη μαμά του (rooming in) και υπάρχει όλος ο απαραίτητος χρόνος για την εδραίωση του θηλασμού.

Αρχικά πρέπει να πούμε πως δεν υπάρχει ενδεδειγμένη «καλύτερη» θέση θηλασμού, αλλά η μητέρα και το βρέφος επιλέγουν τη θέση εκείνη που τους βολεύει καλύτερα, ανάλογα με την ανατομία του στήθους, την ώρα της ημέρας ή την κούραση της μητέρας ή άλλους ιδιαίτερους λόγους (πχ καισαρική τομή).

Σε γενικές γραμμές είναι πλεονέκτημα για τη μαμά να χειρίζεται με ευχέρεια τις θέσεις του θηλασμού. Κατά το αρχικό στάδιο, της εγκατάστασης του μητρικού θηλασμού, η συχνή εναλλαγή των διαφόρων στάσεων θηλασμού είναι ένα επιπλέον μέτρο για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό διεγείρονται στον ίδιο βαθμό και ομοιόμορφα οι γαλακτοφόροι πόροι από όλες τις πλευρές του μαστού, για να παράγουν γάλα.

Η μητέρα πρέπει να ενθαρρύνεται να θηλάζει στη θέση «ξαπλωμένη στο πλάι» και να παίρνει το μωρό της στο κρεβάτι της, διότι αυτό την ξεκουράζει και μπορεί να θηλάζει πιο άνετα τη νύχτα. Επίσης η εναλλαγή στις στάσεις του θηλασμού, βοηθάει το μαστό να αδειάζει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και προστατεύει τη θηλή από τραυματισμούς γιατί η θηλή δεν επιβαρύνεται μόνο στα ίδια σημεία αλλά ομοιόμορφα γύρω γύρω.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Θέση αγκαλιάς ή κλασική θέση θηλασμού ή θέση λίκνου (Cradle hold). Είναι η θέση που συνήθως επιλέγουν οι μητέρες. Στην θέση αυτή το κεφάλι του βρέφους υποστηρίζεται από το μπράτσο της μητέρας του.

Θέση «αντίστροφης αγκαλιάς» (Cross Cradle hold). Είναι προτεινόμενη θέση για πρωτοτόκες μητέρες και για μικρά και πρόωρα βρέφη, διότι το κεφάλι του βρέφους είναι καλά υποστηριζόμενο από το χέρι της μητέρας του και εύκολα καθοδηγείται προς την θηλή.

Θέση «Rugby» ή πλαϊνή θέση. Το βρέφος βρίσκεται κάτω από το βραχίονα της μητέρας του σε πλαϊνή θέση. Η θέση αυτή μπορεί να διευκολύνει τις μητέρες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή έχουν μεγάλους μαστούς.

Ξαπλωτή θέση (Side-lying hold). Είναι πιθανά κατάλληλη για τις πρώτες μέρες, που οι μητέρες δυσκολεύονται να καθίσουν σε πιο όρθια θέση, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να αναγνωρίσουν λάθη στο πιάσιμο της θηλής. Αυτή η στάση θηλασμού είναι πολύ χρήσιμη τη νύχτα, καθώς η μαμά δεν χρειάζεται να σηκωθεί για να θηλάσει και μπορεί να αποκοιμηθεί αμέσως μετά τον θηλασμό.

Θέση θηλασμού για δίδυμα

Οι μητέρες που θηλάζουν δίδυμα συνήθως χρησιμοποιούν ένα μαξιλάρι κάτω από τα μωρά τους ενώ υποστηρίζουν απαλά με τα χέρια τους τις πλάτες και τον αυχένα των βρεφών τους. Όταν μία μητέρα θηλάζει τα δίδυμά της ταυτόχρονα, ουσιαστικά κρατά το καθένα από αυτά σε θέση rugby.

Η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται να προσέχει τα εξής:

• Εφόσον θηλάζει καθιστή, να νιώθει αναπαυτικά και η πλάτη της να υποστηρίζεται.
• Να φέρνει το μωρό στο στήθος και όχι το στήθος στο μωρό.
• Ο κορμός, ο αυχένας και το κεφάλι του μωρού να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και η κοιλιά του απέναντι από την κοιλιά της μητέρας.
• Να ελέγχει ότι το μωρό έχει πιάσει σωστά τη θηλή και μεγάλο τμήμα της θηλαίας άλω.

Η Παιδιατρική είναι Τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης, παιδίατρος

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network