Η ιστορία της συγκλονιστικής φωτογραφίας που άλλαξε το ιατρικό πρωτόκολλο των μαιευτηρίων.
Τραβήχτηκε πριν από 25 χρόνια, αλλά αυτή η συγκλονιστική φωτογραφία, των πρόωρων διδύμων που αγκαλιάζονται σφιχτά σε μια θερμοκοιτίδα, συνεχίζει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Δεν είναι μόνο το συναισθηματικό φορτίο της που της δίνει τέτοια δύναμη, αλλά και η ιστορία πίσω από αυτήν, που άλλαξε το ιατρικό πρωτόκολλο των μαιευτηρίων.
Τα εικονιζόμενα κορίτσια, οι Κιούρι και Μπριέλ Τζάκσον, γεννήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου του 1995, δώδεκα εβδομάδες πρόωρα. Η καθιερωμένη, τότε, πρακτική, στις ΗΠΑ, ήταν τα πρόωρα δίδυμα να τοποθετούνται σε ξεχωριστές θερμοκοιτίδες, για να περιορίζεται ο κίνδυνος λοιμώξεων. Έτσι συνέβη και με αυτές τις αδερφούλες. Η εξέλιξη της υγείας και του βάρους της Κιούρι ήταν καλή, αλλά η πιο μικροσκοπική Μπριέλ αντιμετώπιζε αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, είχε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και δεν έπαιρνε αρκετό βάρος.
Στις 12 Νοεμβρίου η Μπριέλ βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Τα μικροσκοπικά, σαν κούκλας χεράκια και ποδαράκια της μπλάβιασαν, καθώς προσπαθούσε να πάρει ανάσες. Οι χτύποι της καρδιάς της επιβράδυναν. Οι γονείς της προσπαθούσαν να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο.
Στις 12 Νοεμβρίου η Μπριέλ βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Τα μικροσκοπικά, σαν κούκλας χεράκια και ποδαράκια της μπλάβιασαν, καθώς προσπαθούσε να πάρει ανάσες.
Μια νοσηλεύτρια, η Γκέιλ Κασπάριαν, αφού είχε εξαντλήσει όλες τις συμβατικές λύσεις, προχώρησε σε μια κίνηση απελπισίας, που δεν προβλεπόταν από το τότε αμερικανικό πρωτόκολλο: με τη συγκατάθεση των γονιών, τοποθέτησε τις δίδυμες στην ίδια θερμοκοιτίδα. Δεν είχε προλάβει καλά καλά να την κλείσει και η Κιούρι, σε μια κίνηση προστατευτική, σαν να ξαναθυμήθηκε τη συνύπαρξή τους στη μήτρα, άπλωσε το χεράκι της και αγκάλιασε την αδερφή της. Οι χτύποι της καρδιάς της Μπριέλ άρχισαν να σταθεροποιούνται, η θερμοκρασία του σώματός της να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα. Σύντομα οι δίδυμες πήραν εξιτήριο. Πέντε χρόνια αργότερα οι γονείς τους έλεγαν ότι δεν είχαν σταματήσει να κοιμούνται αγκαλιά.
Η Κιούρι, σε μια κίνηση προστατευτική, άπλωσε το χεράκι της και αγκάλιασε την αδερφή της. Οι χτύποι της καρδιάς της Μπριέλ άρχισαν να σταθεροποιούνται, η θερμοκρασία του σώματός της να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα
Η φωτογραφία των αγκαλιασμένων διδύμων στη θερμοκοιτίδα ονομάστηκε, εύλογα, «Rescuing Hug» («Η σωτήρια αγκαλιά»), δημοσιεύτηκε σε κορυφαία περιοδικά της εποχής και οδήγησε σε μια σειρά επαναστατικών μελετών για τα πρόωρα δίδυμα.
Όπως διαπιστώθηκε, ειδικότερα, από μια ερευνήτρια, τη Μέρι Γουόλεν, ανάμεσα στα οφέλη της συγκοίμησής τους είναι ο μειωμένος κίνδυνος άπνοιας, τα ανεβασμένα επίπεδα οξυγόνου, η αύξηση του σωματικού βάρους, η καλύτερη σίτιση, η καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους, η μειωμένη νευρικότητα, ο συντομότερος χρόνος νοσηλείας και η μικρότερη πιθανότητα επανεισαγωγής σε νοσοκομείο.
Για όλους, ωστόσο, μια αγκαλιά έχει απίστευτη θεραπευτική δύναμη, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, της λεγόμενης ορμόνης της αγάπης, με αμέτρητα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Γι’ αυτό ανυπομονούμε για τη στιγμή που οι υγειονομικές συνθήκες θα μας επιτρέψουν να την απολαύσουμε ξανά, με τους αγαπημένους μας.
Δείτε ένα ρεπορτάζ του CNN για τη σωτήρια αγκαλιά των πρόωρων διδύμων:
Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr