Με το βλέμμα στραμμένο στις εισηγήσεις των ειδικών, τις επόμενες ημέρες, η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει να καθοριστεί το πότε και το πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στο υπουργείο Παιδείας, προετοιμάζονται για κάθε σενάριο:
Από το άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 8 Ιανουαρίου έως το άνοιγμα μόνο των Δημοτικών και στη συνέχεια των Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για ολιγοήμερη αναβολή της έναρξης των διά ζώσης μαθημάτων μέχρι τα επιδημιολογικά στοιχεία να βελτιωθούν.
Στις αρχές του νέου έτους η εισήγηση των ειδικών – Θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου;
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στο MEGA, ανέφερε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Ιανουαρίου:
“Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Ως προς την κάλυψη της διδακτέας ύλης και το ενδεχόμενο αυτή να περικοπεί, η κ. Κεραμέως είπε:
“Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης”.
Ελάχιστη βάση εισαγωγής στις πανελλαδικές
Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
“Το 30% των φοιτητών που εισάγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του. Αρκετοί μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Η εικόνα αυτή δεν τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των σπουδών” είπε.
“Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα“, συμπλήρωσε.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις Ανθρωπιστικές σπουδές, τονίζοντας πως ο μέσος όρος είναι 12 και τα πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να ορίσουν για παράδειγμα το 80% ή το 100% του 12.
Ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο δεν επηρεάζει την προετοιμασία των μαθητών.
“Οι όποιες αλλαγές επιδρούν από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών. Η πρόθεση μας είναι να ισχύσει από φέτος η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής“.
Πόσες σχολές θα δηλώνουν στο πρώτο μηχανογραφικό
Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην δεύτερη αλλαγή που δρομολογείται και αφορά το μηχανογραφικό δελτίο. Στόχος, είπε η κ. Κεραμέως, είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός επιλογών που θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο μηχανογραφικό.
Θα υπάρχει, όπως αποκάλυψε, ένα όριο επιλογών –ίσως να είναι 15 αλλά είναι κάτι που εξετάζεται ως προς τον αριθμό- σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο “ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές“.
Δείτε τη συνέντευξη της Ν. Κεραμέως εδώ