Μεγάλος ο κίνδυνος οι παιδόφιλοι να αποκτήσουν ελευθερία κινήσεων στο διαδίκτυο λόγω της επικείμενης αλλαγής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
- Ανέφικτος θα καταστεί ο εντοπισμός και η αναφορά περιστατικών διαδικτυακής κακοποίησης παιδιών αν τεθεί σε εφαρμογή o «Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» (Ε-Privacy)
- Απαραίτητη η ψήφιση «Προσωρινού Κανονισμού» που θα επιτρέψει τη συνέχιση αξιοποίησης των τεχνολογικών εργαλείων που εντοπίζουν κακόβουλες προσεγγίσεις παιδιών στο διαδίκτυο και διακινούμενο υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ένας νέος νόμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ονομάζεται «Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» (European Electronic Communications Code/Ε-Privacy) θα σταματήσει τη δυνατότητα χρήσης τεχνολογίας που βοηθά στον εντοπισμό προσεγγίσεων για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Μόνος τρόπος να προλάβουμε αυτήν τη δραματική εξέλιξη είναι να εγκριθεί «Προσωρινός Κανονισμός» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να επιτραπεί στις εταιρείες τεχνολογίας να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία σε εφαρμογές όπως το Facebook, το Messenger ή το email μέχρι το 2025, επαρκές χρονικό διάστημα για να βρεθεί μία μια μόνιμη λύση, πάντα με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι και το μοναδικό διαθέσιμο εργαλείο που επιτρέπει στις αρχές να αποτρέπουν τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, πριν συντελεστεί το αδίκημα. Περισσότερα από τα 2/3 των αναφορών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών προέρχονται από υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων/email. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά ντρέπονται να μιλήσουν και να στραφούν εναντίον των γονέων τους, συγγενών ή άλλων οικείων προσώπων. Σε αυτές τις περιπτώσεις που επικρατεί η ντροπή ή και ο φόβος για την επαπειλούμενη τιμωρία, ο μόνος τρόπος να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να σωθούν τα παιδιά, είναι οι αναφορές που γίνονται από τους διαδικτυακούς παρόχους.
Αξίζει να σημειωθεί για τα σχετικά τεχνολογικά εργαλεία ότι ψάχνουν να βρουν συγκεκριμένους όρους και μοτίβα που υποδηλώνουν πιθανή σεξουαλική κακοποίηση. Δεν μπορούν να κατανοήσουν το περιεχόμενο μίας διαδικτυακής συζήτησης. Επίσης κατά ρητή δήλωση της Microsoft, χρησιμοποιεί το photoDNA και άλλα σχετικά εργαλεία για τον εντοπισμό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, και μόνον.
Για να γίνει κατανοητό, περιεχόμενο που δεν θα μπορεί να αναφέρεται πλέον, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα πραγματικά μηνύματα που αναφέρθηκαν και με αυτόν τον τρόπο σώθηκαν παιδιά:
- “Έχεις δει ποτέ γυμνό;”
- “Οτιδήποτε συζητάμε, όπως και το ότι θα περάσεις από αξιολόγηση, θα μένει μεταξύ μας. Δεν θα αναφέρεις τίποτα σε φίλους και γνωστούς, δεν μπορείς να συμμετέχεις αν δεν το υποσχεθείς.”
- “Σε έχω ήδη φωτογραφίσει, αν δεν υπακούσεις, θα τα βγάλω όλα στο internet.”
- “Μην σκεφθείς να με απειλήσεις με την αστυνομία, δεν με νοιάζει. Θα έχω προλάβει να ανεβάσω τις φωτογραφίες σου 1000 φορές μέχρι να με πάνε μέσα.”
Ως προς τις εικόνες … είναι πέρα από κάθε νοσηρή φαντασία.
Αλλά αν τα παιδιά μας αντέχουν να βιώνουν αυτή την απίστευτη οδύνη στο σώμα και στην ψυχή τους… τότε και εμείς θα πρέπει να αντέχουμε να διαβάζουμε:
- Στη Γερμανία, ένα μωρό κακοποιείτο βάναυσα σεξουαλικά από τον νόμιμο κηδεμόνα του … Εταιρεία τεχνολογίας εντόπισε και αφαίρεσε φωτογραφίες και video που αυτός ανέβασε πάνω από 1.700 φορές…
- Στο Άμστερνταμ, εργαζόμενος σε παιδική μέριμνα εντοπίστηκε να έχει κακοποιήσει 83 μωρά και νήπια. Αφαιρέθηκαν video και φωτογραφίες που είχε ανεβάσει περίπου 12.000 φορές…
- Στην Αμερική, 11 παιδιά ηλικιών από 6 ως 10 διασώθηκαν αφού είχαν βασανιστεί επί 5 χρόνια… Εικόνες και video της σεξουαλικής τους κακοποίησης ανέβαιναν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο από διακινητή …
- Στην Ελλάδα, μητέρα ανήλικης φωγράφιζε απόκρυφα σημεία της κόρης της και τα εμφάνιζε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι εικόνες αυτές διακινήθηκαν επανειλημμένα στο διαδίκτυο μέχρι να γίνει αναφορά.
Το θέμα συνδέεται και με μία πολύ σημαντική πλατφόρμα στην οποία συμμετέχει “Το Χαμόγελο του Παιδιού“, και στην οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση των αρνητικών επιδράσεων που θα ανοίξει η αλλαγή της νομοθεσίας. Το CyberTipline της ΝCMEC είναι το κεντρικό σύστημα αναφοράς για τη διαδικτυακή εκμετάλλευση παιδιών.
Οι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να υποβάλλουν αναφορές για ύποπτο διαδικτυακό περιεχόμενο, που μπορεί:
- να δελεάζει παιδιά για σεξουαλικές πράξεις,
- να προβάλλει σεξουαλική κακοποίηση παιδιών,
- να εμπορεύεται εικόνες παιδικής κακοποίησης,
- να προωθεί παιδικό σεξουαλικό τουρισμό,
- να στέλνει ανεπιθύμητο άσεμνο υλικό σε παιδί, όπως και αποπλανητικές λέξεις ή ακατάλληλες ψηφιακές εικόνες.
Πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος και να δούμε κατάματα την αλήθεια που δεν αντέχουμε.
O σκοτεινός κόσμος των παιδεραστών εκφράζεται με τον τον πιο διεστραμμένο τρόπο στους σκοτεινούς δρόμους του διαδικτύου. Στο “βαθύ” (Deep Web) και στο “σκοτεινό” (Dark Web) διαδίκτυο τα sites παράνομο περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων δεν εντοπίζονται από τις συμβατικές μηχανές αναζήτησης. Ό,τι πιο κακό βγαίνει από το ανθρώπινο μυαλό εναντίον ανυπεράσπιστων πλασμάτων, γίνεται αντικείμενο εμπορίου με αντίτιμο πολλών χιλιάδων ευρώ. Αρρωστημένο υλικό, όπως η σεξουαλική κακοποίηση μωρών, διακινείται χιλιάδες φορές σε κοινότητες παιδόφιλων.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια αγώνα για να γίνουν τα Δικαιώματα του Παιδιού πράξη, με δράσεις στην «πρώτη γραμμή», αλλά και με στοχευμένες ενέργειες και θεσμικές συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς φορείς, δημιουργώντας «καλές πρακτικές» και αναπτύσσοντας φιλικές προς το παιδί υπηρεσίες. Σε αυτό το πνεύμα και την ίδια ώρα που συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία «Σχεδίου Δράσης» μας είναι αδιανόητο αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, αφήσουν να συντελεστεί μία τόσο επιβλαβής για τα Δικαιώματα του Παιδιού εξέλιξη.
Ήδη έχουμε στείλει ενημερωτική επιστολή στους Ευρωβουλευτές μας και συνεχίζουμε την εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο να υπάρξει κοινά αποδεκτό κείμενο Προσωρινού Κανονισμού και να ψηφιστεί έγκαιρα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κάθε παιδί μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση αν δεν προστατευθεί έγκαιρα από επιτήδειους στις διαδικτυακές του διαδρομές.
Δεν πρέπει η προστασία των προσωπικών δεδομένων να εξελιχθεί σε εμπόδιο για την προστασία των ανηλίκων, αφήνοντάς τα παιδιά εκτεθειμένα στις ορέξεις παιδόφιλων.
Κινδυνεύουν τα παιδιά μας! (Ενημερωθείτε – Δράστε)
Διαβάστε επίσης για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών
«Το μυστικό του Tom» – ένα βίντεο για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων