Φέτος, όλοι μας θα γιορτάσουμε το Πάσχα με διαφορετικό τρόπο εξαιτίας των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο, πολλά πράγματα παραμένουν ίδια – όπως μερικές αγαπημένες παραδόσεις των ημερών που μπορούμε να τηρήσουμε στο ακέραιο. Ως γονείς ξέρουμε καλά ότι τα έθιμα, οι συνήθειες και τα τελετουργικά παρέχουν στα παιδιά μας την ηρεμία και την συναισθηματική ασφάλεια που έχουν ανάγκη.
Μπορεί λοιπόν αυτό το Πάσχα να #menoumespiti και κάποια πράγματα να είναι διαφορετικά, αλλά ευτυχώς, μπορούμε πάντα να ενωθούμε οικογενειακώς γύρω από το μεγάλο τραπέζι της κουζίνας και να φτιάξουμε αφράτα πασχαλινά κουλουράκια μαζί με τα παιδιά!
Εξάλλου, η χαρά κρύβεται στις λεπτομέρειες. Το πνεύμα των Γιορτών κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οι αναμνήσεις των παιδιών μας χτίζονται από τις λεπτομέρειες. Κι αυτό που θέλουμε να θυμούνται από αυτό το… ιδιαίτερο Πάσχα είναι ότι μείναμε σπίτι, αλλά δεν μείναμε μόνοι κι ότι και φέτος το σπίτι μας μοσχομύρισε βούτυρο και βανίλια!
Ας δούμε μαζί μια συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά:
Υλικά
Για τη ζύμη μας
– 850 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 250 γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ (σε θερμοκρασία δωματίου)
– 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτό)
– 300 γρ. ζάχαρη
– 3 αυγά (θα χρειαστούμε +2 κρόκους για την επάλειψη)
– 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
– 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι
Για την επάλειψη
– 2 κρόκους αυγών
– 1 κουταλιά της σούπας νερό
Εκτέλεση
1
Αφρατεύουμε το πρόβειο βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα του μίξερ.
2
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στον κάδο ένα- ένα τα αυγά και έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε – είτε με τον γάντζο του μίξερ είτε με τα χέρια μας – μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλά.
3
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
4
Πλάθουμε κουλουράκια μαζί με τα παιδιά σε διάφορα σχήματα και τα ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
5
Σ΄ένα μικρό μπολ χτυπάμε τους δύο κρόκους με την μία κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια μας με ένα πινέλο.
6
Ψήνουμε τα κουλουράκια για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος και το σχήμα τους, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ξανθό χρώμα.
7
Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα αποθηκεύσουμε σε δοχείο που κλείνει καλά.
Καλό Πάσχα σε όλους!