Συμβουλές για τον Μητρικό Θηλασμό κατά τη διάρκεια της Πανδημίας από COVID-19 από τον Π.Ο.Υ.
(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Απρίλιος 2020) Μετάφραση από τον Γαλαξία στα Ελληνικά 3/4/2020.
Ο Μητρικός θηλασμός προφυλάσσει τα νεογέννητα από διάφορες ασθένειες και συνεχίζει να τα προστατεύει κατά τη νηπιακή και παιδική ηλικία. Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει αποτελεσματική προστασία έναντι λοιμώξεων γιατί ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους, με την απευθείας μεταφορά αντισωμάτων από τη μητέρα στο μωρό. Όπως σε όλες τις ύποπτες ή επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νόσησης από τον ιό COVID-19 , οι μητέρες που θηλάζουν και γενικότερα εφαρμόζουν την επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό τους και έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις.
Τι μπορούν να κάνουν οι μητέρες που θηλάζουν
Ακολουθήστε οδηγίες υγιεινής που σχετίζονται με το αναπνευστικό και στη διάρκεια του θηλασμού: εάν έχετε κάποιο σύμπτωμα από το αναπνευστικό όπως βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, χρησιμοποιήστε μάσκα όταν βρίσκεστε κοντά στο παιδί.
Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικό πριν και μετά την επαφή με το παιδί σας.
Πλένετε τακτικά και απολυμαίνετε όσες επιφάνειες αγγίζετε.
Εάν είστε βαριά άρρωστη από λοίμωξη με COVID-19 ή έχετε άλλες επιπλοκές, που δεν σας επιτρέπουν να φροντίζετε ή να θηλάζετε απευθείας το μωρό σας αντλήσετε το γάλα σας, ώστε να συνεχίσετε να παρέχετε με ασφάλεια το μητρικό γάλα στο μωρό σας.
Εάν η υγεία σας δεν σας επιτρέπει να θηλάσετε ή να αντλήσετε το γάλα σας σκεφτείτε την πιθανότητα να ξαναρχίσετε τον θηλασμό μετά από μια προσωρινή διακοπή (επαναγαλακτισμός), τον θηλασμό από κάποια εθελόντρια θηλάζουσα μητέρα, ή το να χορηγήσετε μητρικό γάλα από δότρια. Η επιλογή εξαρτάται από τις κοινωνικές συνήθειες, τις πεποιθήσεις σας και τις διαθέσιμες υπηρεσίες.
Τι μπορούν να κάνουν οι υπηρεσίες υγείας και οι επαγγελματίες τους
Εάν εργάζεστε σε δομές που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας νεογνών και λεχωίδων δεν θα πρέπει να ενθαρρύνετε τη χρήση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, μπιμπερό, τεχνητών θηλών, πιπίλων σε κανέναν χώρο φροντίδας και από κανένα άτομο του προσωπικού.
Ενθαρρύνετε μητέρες και βρέφη να παραμένουν μαζί, σε επαφή δέρμα με δέρμα, σε συνδιαμονή μέρα και νύχτα, ιδιαίτερα αμέσως μετά από τη γέννηση, στη διάρκεια της εδραίωσης του θηλασμού, ανεξάρτητα από το αν η μαμά και το μωρό είναι ύποπτα, πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.
Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη
Εάν εσείς, το βρέφος ή το νήπιό σας έχετε ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από COVID-19, ζητήστε τη βοήθεια σύμβουλου θηλασμού, βασική ψυχολογική υποστήριξη ή πρακτική υποστήριξη στη σίτιση του παιδιού σας.
Μπορείτε επίσης να βρείτε υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας που έχουν κατάλληλη εκπαίδευση, όπως και από ανθρώπους στην κοινότητα, με εμπειρία στον θηλασμό, που ανήκουν σε αναγνωρισμένα σωματεία και μπορούν να βοηθήσουν μέσα από αυτά.
Βασικές οδηγίες σίτισης νεογνού
Έναρξη θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα από τον τοκετό.
Συνέχιση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για έξι μήνες. Στη συνέχεια, εισαγωγή συμπληρωματικής διατροφής με ασφάλεια και σε επάρκεια στους έξι μήνες του βρέφους.
Συνέχιση του μητρικού θηλασμού ως τουλάχιστον τα δύο έτη και ακόμα και μετά από αυτή την ηλικία.
Flyer on breastfeeding advice during the COVID-19 outbreak
(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Απρίλιος 2020) Μετάφραση από τον Γαλαξία στα Ελληνικά 3/4/2020. Ευχαριστούμε θερμά.