«Χρειάζομαι ένα διάλειμμα, όμως το μωρό μου δεν κάθεται με κανέναν άλλο εκτός από μένα».
Πού έχει χαθεί η ισορροπία;
Η υγιής ανατροφή ισχυρού δεσμού έχει να κάνει με το δέσιμο, όχι με το… αλυσοδέσιμο. Κι όμως, πολλές μαμάδες που δεν εργάζονται ανακαλύπτουν ότι έχουν απομονωθεί. Το πρόβλημα αυτό δεν προκύπτει από το στιλ ανατροφής, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο, στις κοινωνίες μας, έχουμε διαχωρίσει το περιβάλλον της δουλειάς από εκείνο της οικογένειας.
Στις παραδοσιακές κοινωνίες, τα μωρά μεγαλώνουν μαζί με θείες και γιαγιάδες, που τα φροντίζουν μαζί με τον βασικό τους φροντιστή. Έτσι τα μωρά αισθάνονται άνετα και με άλλους φροντιστές πέρα από τη μαμά τους (που είναι πιο συχνά ο βασικός φροντιστής), ενώ οι μαμάδες περιβάλλονται και από άλλους ενήλικες, αντί να βρίσκονται κλεισμένες στο σπίτι με ένα βρέφος που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει κουβέντα μαζί τους.
Η λύση:
Προσφέρετε στο μωρό σας ευκαιρίες να εξοικειωθεί και με άλλους φροντιστές. Όποτε έρχεται για επίσκεψη κάποια γιαγιά, πηγαίνετε σε ένα άλλο σημείο του σπιτιού για λίγο και κάντε κάτι για τον εαυτό σας, ενώ η γιαγιά παίζει με το μωρό. Αν δεν έχετε κοντά σας κάποιον συγγενή, αναζητήστε κάποια «θετή» γιαγιά ή έναν φίλο που αγαπά τα μωρά, που του αρέσει πραγματικά να περνά χρόνο μαζί τους.
Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε μια ομάδα υποστήριξης για γονείς ισχυρού δεσμού. Εκεί θα γνωρίσετε μαμάδες που συμμερίζονται τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνετε το παιδί σας και οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν με ευαισθησία και στο δικό σας μωρό. Έτσι θα κάνετε ένα διάλειμμα από τη μοναχικότητα του πρώτου καιρού και μπορείτε να καταφέρετε να φτιάξετε και ένα… σύστημα ανταλλαγής μπέιμπι σίτινγκ.
Η Μάρθα βοηθήθηκε πολύ από μια ομάδα παιχνιδιού που είχε φτιάξει με κάποιες φίλες της, η οποία συνέβαλε στο να χτιστούν πολλές μακροχρόνιες σχέσεις αγάπης, τόσο για τα παιδιά όσο και για τις μαμάδες τους.
Όταν κάναμε το πέμπτο μας παιδί, την Έριν, άρχισα να νιώθω την ανάγκη για υποστήριξη. Έγινα φίλη με μια άλλη μαμά, τη Νάνσι, η οποία είχε ένα μωρό στην ηλικία της Έριν. Όπως και η Έριν, έτσι κι εκείνο το μωρό είχε υψηλό επίπεδο αναγκών κι έτσι ανταποκρινόμασταν και οι δύο στα παιδιά μας με αντίστοιχο τρόπο. Περνούσαμε αρκετές μέρες την εβδομάδα μαζί, μοιραζόμασταν τις χαρές και τις δυσκολίες μας, μαγειρεύαμε ή καθαρίζαμε μαζί και συχνά ανταλλάσσαμε μπέιμπι σίτινγκ. Όποτε η Νάνσι με τον άντρα της ήθελαν να βγουν για βράδυ, φρόντιζα το μωρό της εγώ, και το αντίστροφο. Κι επειδή η Νάνσι ήταν από φυσικού της στοργικός άνθρωπος και πίστευε πολύ στην ανατροφή ισχυρού δεσμού, ήμουν κι εγώ ήσυχη ότι οι ανάγκες της Έριν καλύπτονταν όσο εγώ ήμουν έξω και κάλυπτα τις δικές μου ανάγκες – αλλά και του γάμου μου.
Θυμηθείτε
Να θυμάστε την βασική συμβουλή επιβίωσης των Σίαρς για την ανατροφή ισχυρού δεσμού:
Αυτό που χρειάζεται το παιδί σας είναι μια χαρούμενη και ξεκούραση μητέρα.
Πολλές από τις μαμάδες ισχυρού δεσμού που έχουν περάσει από το ιατρείο μας αναφέρουν συχνά ότι νιώθουν παραμελημένες. Περνάνε τόσο χρόνο φροντίζοντας το παιδί τους με στοργή και τρυφερότητα, που δεν τους μένει σχεδόν καθόλου χρόνος για να αφιερώσουν στον εαυτό τους και στις συντροφικές τους σχέσεις. Αν αυτό σας θυμίζει τη δική σας περίπτωση, δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες για μικρά διαλείμματα.
– Εμπλέξτε τον μπαμπά
Δεν έχουμε δει ποτέ συναισθηματική εξουθένωση σε μαμά της οποίας ο σύζυγος εμπλέκεται ενεργά στην ανατροφή του μωρού και τη φροντίδα της νέας μαμάς.
– Κάντε μια βόλτα
Κάντε μια βόλτα μόνη σας – ας είναι και για 15 λεπτά – ενώ ο μπαμπάς παίζει με το μωρό.
– Κάντε ένα ντους
Κι όμως, πολλές μαμάδες δεν προλαβαίνουν να κάνουν ούτε αυτό. Αφήστε το νερό και τον ήχο του να σας χαλαρώσει έστω και για 5 λεπτά.
– Κοιμηθείτε μαζί με το μωρό
Για πολλούς λόγους.
– Ζητήστε βοήθεια
Από παντού – και αν νιώσετε την ανάγκη, από ειδικό.
– Ξεκινήστε ένα χόμπι
Αν είχατε ήδη ένα, προσπαθήστε να το αρχίσετε ξανά. Αν όχι, μπορείτε να βρείτε ένα νέο που σας ταιριάζει.
– Κοινωνικοποιηθείτε
Ελάτε σε επαφή με άλλες νέες μαμάδες και καθιερώστε συναντήσεις για παρέα και αλληλοστήριξη.
– Πηγαίνετε στο κομμωτήριο
Κάντε δώρο στον εαυτό σας αυτή την – πολλές φορές θεραπευτική- μικρή απόλαυση!
– Ξεκουραστείτε
Ξεκλέψτε κάθε μα κάθε λεπτό και χαλαρώστε.
– Εξασφαλίστε κάθε μέρα έστω και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας
Δεν μπορείτε να είστε καλή μητέρα αν δεν φροντίζετε επαρκώς τον εαυτό σας. Επαναφορτίστε τις μπαταρίες σας σε κάθε ευκαιρία!
– Αφήστε στην άκρη την τελειομανία
Κανείς δεν είναι τέλειος. Κανείς δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο για τίποτε.
Όλα θα πάνε καλά!
Με πληροφορίες από το βιβλίο «Ανατροφή Ισχυρού Δεσμού» William Sears & Martha Sears, εκδόσεις Μάρτης
Διαβάστε επίσης:
7 γονεϊκές συμπεριφορές που συνθέτουν το χειρότερο στυλ ανατροφής